STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
03-03-2016, ora 12:01
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
INCALZIRE GLOBALA. Impactul asupra alimentatiei, devastator. Sute de mii de oameni, morti in 2050
Articol de Madalina Irimia Incalzirea globala ar putea provoca peste 500.000 de decese suplimentare in anul 2050 in intreaga lume, ca urmare a modificarii alimentatiei si a greutatii corporale a populatiilor determinata de scaderea productivitatii agricole, spune un studiu publicat joi de revista "The Lancet", citat de agentia France Presse (AFP).
Acesta este primul studiu care evalueaza impactul schimbarilor climatice asupra dietei si greutatii oamenilor si care estimeaza numarul deceselor provocate din aceste cauze la nivelul anului 2050, in 155 de tari ale lumii.
Pana in prezent, "numeroase cercetari s-au orientat spre studierea securitatii alimentare, insa putine s-au concentrat asupra efectelor mai largi asupra sanatatii, ale productiei agricole", a subliniat intr-un comunicat Marco Springmann, de la Universitatea Oxford, care a condus acest studiu.
Incalzirea globala se reflecta in special in fenomene meteorologice extreme, cum ar fi ploile sau seceta abundente, cu impact devastator asupra productiei agricole.
In cazul in care nu se iau masuri de reducere a emisiilor de gaze efect de sera, schimbarile climatice ar putea reduce cu aproximativ o treime cresterea asteptata a cantitatii de alimente disponibile, de acum pana in anul 2050, au declarat cercetatorii citati de AFP.
La nivel individual, acest lucru ar putea duce la o reducere medie de 3,2% a cantitatii de alimente disponibile, de 4% a consumului de fructe si legume si de 0,7% a celui de carne rosie fata de consumurile din anul 2010, potrivit estimarii cercetatorilor.
"Aceste modificari pot fi responsabile pentru aproximativ 529.000 de decese suplimentare in 2050", prognozeaza acestia.
Un scenariu imaginat fara a lua in calcul schimbarile climatice, indica o crestere a volumului de produse alimentare disponibile si a consumului care ar putea duce la evitarea a 1,9 milioane de decese.
"Studiul nostru arata ca un declin, chiar si modest, al cantitatii de hrana disponibile pentru fiecare persoana ar putea duce la schimbari in continutul energetic si in structura regimului alimentar, iar aceste modificari vor avea consecinte importante asupra sanatatii", a declarat Springmann.
Tarile cele mai afectate sunt cele cu venituri resurse si medii, in special din regiunea de vest a Pacificului (264.000 de decese estimate) si Asia de Sud-Est (164.000 de decese estimate).
Aproape trei sferturi dintre decese vor avea loc in China (248.000) si in India (136.000).
"Consumul redus de fructe si legume ar putea duce la de doua ori mai multe decese din cauza malnutritiei", sustin cercetatorii citati de AFP.
Asia de sud-est si Africa vor ajunge in fruntea listei in ceea ce priveste decesele adultilor legate de greutatea corporata subponderala.
Limitarea emisiilor de gaze cu efect de sera ar putea diminua numarul deceselor din aceste cauze cu 29% pana la 71%, in functie de scenariu.
Comunitatea internationala reprezentata 195 de tari participante la Conferinta internationala privind schimbarile climatice de la Paris din decembrie 2015, a semnat un acord prin care s-a angajat ca reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera la orizontul anilor 2025-2030 sa limiteze incalzirea globala la 2 grade Celsius in raport cu cea inregistrata in epoca preindustriala, aminteste agentia France Presse.
Sursa: rtv.net
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email