ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
12-02-2016, ora 10:01

Hreanul si mustarul, medicamente naturale de sezon

Articol de Madalina Irimia
Cum ar fi o masa fara condimente? Cu siguranta una fara gust. Avem numai de castigat daca asezonam mancarea cu hrean sau boabe de mustar. Ele sunt socotite a fi medicamente naturale, fiind indicate mai ales in anotimpul racelilor.

Cu cat temperatura din termometre scade, cu atat mai mult simtim nevoia sa ne incalzim sufletele cu mancare buna la care am adaugat putin hrean proaspat ras. Preparatele se pot numi: rasol de vita, pui, curcan sau porc, legume fierte sau salata de sfecla rosie. Pana la urma orice leguma, chiar si cartoful copt, isi imbogateste gustul alaturi de radacina cu virtuti terapeutice.

Hrean - proprietati si beneficii

Printre darurile pe care le primim de la aceasta planta, deloc pretentioasa la conditiile de mediu, se numara: vitamina C, calciu, potasiu, substante cu actiune antibacteriana si uleiuri eterice.

Cea mai la indemana metoda de a valorifica hreanul in scop medicinal este razuirea sa. Principalul scop este decongestionarea cailor respiratorii. De asemenea, putem imblanzi tusea, daca preparam o mixtura din cateva linguri de hrean ras cu putina miere. Se recomanda cate o lingurita in crizele de tuse.

Cine doreste sa aiba o inima puternica si vase de sange tinere trebuie sa-si faca din hrean un prieten, deoarece substantele pe care le contine ajuta la reglarea tensiunii arteriale, sunt anticoagulante, imbunatatesc elasticitatea vaselor de sange si stimuleaza circulatia in zonele periferice.

Extractele din hrean se mai pastreaza si sub forma de tinctura, energizant, sirop sau de vin tonic. Acestea lupta impotriva gripei, anorexiei, a reumatismului si imbunatatesc memoria.

Hreanul este bogat in vitamine si minerale, iar medicii nutritionisti spun ca acest condiment este considerat un antibiotic natural, deoarece are proprietati benefice in lupta impotriva microbilor care ne pun in pericol sanatatea. In plus, prin compozitia sa, hreanul ajuta la distrugerea celulelor cancerigene din corp, iar specialistii spun ca, in cazul persoanelor bolnave de aceasta boala, condimentul suprima cresterea celulelor cancerigene din organsim.

In cazul persoanelor care sufera de sinuzita sau rinita, medicii spun ca aceste afectiuni pot fi ameliorate cu usurinta daca se pune pe frunte o compresa cu hrean ras, deoarece aceasta planta are capacitatea de a desfunda imediat nasul. In cazul bronsitelor, a pneumoniilor sau a gripelor sezoniere, se recomanda o compresa imbibata cu esenta de hrean.

Aceasta se va pune pe piept si va fi lasata in jur de o ora. Specialistii spun ca, daca apare senzatia de usturime, compresa trebuie inlaturata imediat. In acelasi timp, hreanul, spun medicii, este o sursa bogata de vitamina C, care intareste sistemul imunitar, mai ales in perioada aceasta, tinand raceala la distanta.

In plus, medicii nutritionisti spun ca substanta care da gustul picant al hreanului creste secretia de suc gastric si reda pofta de mancare in cazul persoanelor anorexice si anemice. Pe de alta parte, hreanul are si capacitatea de a actiona asupra grasimilor, fiind recomandat persoanelor care sunt la cura de slabire.

Atentie: a nu se consuma hrean pe stomacul gol deoarece poate fi iritant pentru mucoasa gastrica!

Mustar - proprietati si beneficii

Chiar daca pentru multi romani, mustarul rimeaza cu mici, bere si iarba verde, virtutile boabelor de mustar depasesc sfera gustului. Dar sa incepem cu o scurta prezentare. Din cele mai vechi timpuri, mustarul a fost considerat deopotriva un aliment, un medicament si un condiment. Planta provine din Asia, iar semintele sale contin o cantitate mare de fitonutrienti, Omega 3, fier, mangan, zinc, proteine, calciu, fibre dietetice, seleniu, magneziu, vitamina B9 etc.

De asemenea, semintele de mustar au proprietati antibacteriene, antiseptice si antifungice. Daca se consuma cu 15 minute inainte de masa, semintele de mustar negru stimuleaza pofta de mancare. Alte beneficii? imbunatatesc digestia, au proprietati antiinflamatorii, calmeaza migrenele, se recomanda in caz de astm sau artrita reumatoida.

In plus, uleiul din seminte de mustar are capacitatea de a scadea tensiunea arteriala cu valori peste limite. De aceea, sunt indicate sortimentele cu seminte integrale de mustar. Putem sa ne intarim sanatatea cu ajutorul semintelor de mustar si prin tratamente externe.

Cataplasme cu faina de mustar negru asezate pe zona toracelui ajuta la ameliorarea bronsitelor, crizelor de astm si a pneumoniilor. Baia in apa cu seminte de mustar negru se recomanda in caz de dureri reumatice si nevralgii.

Sursa: csid.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii