Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
Harta saraciei in Romania. Care sunt judetele cu COD ROSU
Articol de Cristian AmarieiGradul de saracie si de excluziune sociala din Romania a ajuns in 2012 la 42% din populatie, in crestere fata de anul precedent, cand acest indicator se afla la 40,3%.
Acest indicator plaseaza Romania pe primele locuri in Europa, Romania fiind depasita doar de Bulgaria, cu 49%, in timp ce media UE se situa in jurul a 25%, potrivit Capital.ro.
De exemplu, in 2011, 4,74 milioane din totalul populatiei romane se aflau in risc de saracie (cu un venit mai mic de 60% din venitul mediu disponibil), 6,28 milioane se confruntau cu lipsuri materiale severe iar 1,14 milioane locuia u in gospodarii cu intensitate de lucru foarte scazuta.
In toamna anului trecut, reprezentantii Comisiei Europene au cerut autoritatilor romane ca in perioada 2014-2020 sa aloce fonduri importante si sa defineasca programe clare pentru combatarea saraciei.
Romania are cea mai mare cota din UE de populatie care traieste in zonele rurale (45% din totalul populatiei) si, conform datelor INS pentru 2010, riscul de saracie extrema este 4 ori mai mare in zonele rurale (8,8%) in comparatie cu zonele urbane (2,2%).
In ceea ce priveste disparitatile regionale, analiza regionala arata ca regiunile cu cele mai mari rate de persoane aflate in risc de saracie si excluziune sociala sunt: Nord-Est, Sud-Vest-ul Olteniei, Sud-Est si Muntenia Sud. La celalalt capat se afla regiunile Vest si Bucuresti-Ilfov.
In plus, regiunea Vest, este caracterizata, de asemenea, de o rata relativ stabila, in timp ce regiunea Sud-Vest a avut un trend negativ in ceea ce priveste evolutia ratei, de la 55,4% (2007) la 21% (2011).
Zonele urbane afectate de saracie includ orase mici care se confrunta cu imbatranirea demografica si depopularea, orasele mono-industriale (de exemplu orasele miniere), orase agricole sau orase nou infiintate.
Orasele mici concentreaza saracia din cauza infrastructurii fizice sarace (transport, sanatate, educatie), in plus, acestea au fost puternic afectate de restructurarea industriala si sunt foarte vulnerabile la reforma industriala si economica, care are ca principal efect o rata scazuta de ocupare si, prin urmare, venituri instabile si mici.
Zonele cele mai sarace din Romania sunt, de ani buni, sudul Moldovei, cel al Munteniei si al Olteniei. Potrivit hartii cu RISCUL saraciei realizate de Banca Mondiala, judetele cu Cod Rosu de saracie sunt Botosani si Vaslui, uar codul portocaliu se intinde la Suceava, Vrancea si Olt.
Singura zona "alba", aflata in afara pericolului este Capitala.
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email