A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719758608.1553.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Harta plicurilor in spitalele din estul Europei. Cat de recunoscatori sunt romanii?
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
17-07-2014, ora 15:05

Harta plicurilor in spitalele din estul Europei. Cat de recunoscatori sunt romanii?

Articol de Madalina Irimia

Platile informale catre medici, denumirea politicos-tehnocrata a plicurilor/spagii din spitale, nu sunt un fenomen specific Romaniei.

Asta deoarece mai toate sistemele medicale de stat din regiune, mostenitoare ale vajnicei traditii sovietice, nu sunt capabile sa asigure pacientilor accesul la tratamente in baza asa-zisei asigurari medicale universale, scrie hotnews.ro. Dar spre deosebire de vecinii lor din regiune, romanii dau plicul la medic mai delicat, mai altfel. Si apoi sufera vartos si pe masura.

Plicurile din spitale pot dauna grav sanatatii caci, spun majoritatea studiilor publicate pe acest subiect, pacientii care stiu ca nu-si permit “scorurile” practicate amana sau chiar anuleaza prezentarea la medic. Existenta acestui fenomen face imposibila si cresterea eficientei serviciilor medicale, blocand tentativele de reducere a pretului unor tratamente care ar putea fi mai ieftine.

In Romania 11% din adulti cred ca este obligatia lor sa ofere plati informale medicilor. Ce ii diferentiaza pe romani de alte popoare din regiune este ca majoritatea plicurilor oferite in spitale sunt un semn de gratitudine pentru medici, cel putin asa sustine majoritatea celor intervievati.

Aceasta „gratitudine” a pacientilor romani este insa costisitoare. Romanii, alaturi de ucraineni, sunt europenii care se imprumuta cel mai des sau isi vand cel mai frecvent din bunuri pentru a-si putea acoperi cheltuielile legate de sanatate, desi sunt teoretic asigurati medical.

Pentru unul din patru romani, banii platiti direct in spital ajung la cel putin 10% din venitul anual pe gospodarie. In intreaga regiune romanii, cu exceptia ucrainenilor, sunt cei mai impovarati de cheltuielile directe legate de sanatate chiar si atunci cand beneficiaza de asigurarea medicala obligatorie. Pacientii romani cu cancer sau cu diabet au declarat ca nu li s-au cerut bani dar au simtit ca este responsabilitatea lor sa ofere bani in plic personalului medical pentru a primi servicii mai bune.

Cei mai multi pacienti romani considera ca plicul nu este obligatoriu dar ca faciliteaza accesul la o ingrijire mai buna. Totodata cei mai multi pacienti prefera sa mearga la clinica privata a medicului pentru ca „acelasi doctor performeaza mai bine atunci cand este platit in regim privat, nu in regim public”.

Valoarea medie a unui plic in Romania in 2013 a fost de aproximativ 34 de lei la medicul de familie, 360 de lei in sectiile medicale ale spitalelor (trei sferturi ajungand aici la doctor si un sfert la asistenta) si 1130 lei la sectiile de chirurgie (unde 60% ajung la chirurg, 24% la anestezist si restul la asistente).

Citeste mai mult pe hotnews.ro.

     
Tag-uri: harta, spaga, spitale, Europa
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii