A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719829934.4211.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Harta chiriilor pentru studenti. Topul celor mai scumpe orase din tara
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
26-09-2016, ora 08:51

Harta chiriilor pentru studenti. Topul celor mai scumpe orase din tara

Articol de Cristian Amariei
Inainte de inceperea anului universitar incepe si goana dupa inchirieri de apartamente si garsoniere. In lunile august si septembrie, atat site-urile cu anunturi cât si agentiile imobiliare sunt luate cu asalt de studentii care isi cauta o locuinta de inchiriat.

Cei mai multi studenti opteaza pentru garsoniere si apartamente cu doua camere, pe care aleg sa le imparta cu alti tineri, de regula, tot studenti, scrie vocea.biz. Spre deosebire de anul trecut, in 2016 preturile de inchiriere s-au majorat, spun specialistii de la imobiliare.ro, ajungand sa fie mai scumpe cu pana la 10%. In topul oraselor universitare cu cele mai mari preturi practicate se afla Cluj-Napoca, Bucuresti si Timisoara.

Aceste municipii se regasesc si intr-un top al oraselor din România in care merita sa traiesti, realizat, in anul 2015, de Institutul National de Statistica (INS). Ordinea este insa alta: Bucuresti, Cluj si Timisoara. Preturi de lux la Cluj, Bucuresti si Timisoara Clujul, unde se afla cea mai mare universitate din tara, "Babes-Bolyai", isi mentine suprematia la preturile pentru inchirieri.

Pretul de pornire pentru un apartament cu o camera este de 180 de euro si poate urca pâna la 360 de euro, negociabil. De regula, apartamentele care se inchiriaza la aceste preturi sunt moderne, au dotari de ultima generatie si sunt amplasate fie in zona centrala, fie in cartierele mai frecventate sau cautate de studenti, in apropierea facultatilor pe care le urmeaza.

Cat despre apartamentele cu doua camere, pretul de inchiriere este in jur de 300 de euro. Pe olx.ro, unele apartemente ajung sa coste chiar si 500 de euro. si in acest caz, dotarile sunt de ultima generatie. in Bucuresti, orasul cu cel mai ridicat nivel de trai, potrivit statisticii INS, un apartement cu o camera se inchiriaza cu aproximativ 200 de euro.

Pe site-urile de anunturi, preturile pot urca pâna la 320 de euro. Apartamentele cu doua camere se inchiriaza la acelasi pret practicat la Cluj-Napoca: 300 de euro. Totusi, unele locuinte ajung la un pret de inchiriere destul de costisitor pentru studenti: 800 de euro.

Un apartament cu o camera poate fi inchiriat in Timisoara cu un pret de pornire de 150 de euro si poate ajunge pâna la 300 de euro. Apartementele cu doua camere se inchiriaza la preturi intre 250 si 490 de euro, negociabil, sau chiar peste 600 de euro, in cazul celor de lux.

Preturi vizibil mai mici in restul oraselor

In Brasov, preturile de inchiriere ale apartamentelor cu o camera sunt sensibil mai mici decât in orasele universitare mentionate anterior. Astfel, un student poate plati minim 140 de euro pentru o garsoniera sau un apartement cu o camera. Pe site-urile de profil, pretul maxim poate ajunge insa la 300 de euro. Apartamentele cu doua camere se inchiriaza cu minim 250 de euro si cu maxim 400 de euro.

La Iasi, inchirierea unui apartament cu o camera porneste, ca pret, de la 130 de euro si poate ajunge la 360 de euro. Pretul apartamentelor cu doua camere se situeaza intre 260 si chiar 500 de euro, negociabil.

La Sibiu, un apartament cu o camera poate fi inchiriat cu minim 120 de euro si maxim 250 de euro, negociabil. Pentru apartamentele cu doua camere, studentii vor scoate din buzunar intre 200 si 450 de euro.

La Arad, preturile de inchiriere pornesc de la 120 de euro pentru un apartament cu o camera si pot atinge pragul financiar de 340 de euro. Studentii care doresc sa inchirieze un apartament cu doua camere pot plati intre 100 si 400 de euro.

In Tirgu-Mures, inchirierea unui apartament cu o camera ii poate costa pe studenti minim 100 de euro si maxim 230 de euro. Apartamentele cu doua camere variaza, la inchiriere, intre 100 si 400 de euro, pentru pretentiosi.

La Constanta, un apartament cu o camera se inchiriaza cu minim 90 de euro. Pretul poate ajunge insa pâna la 300 de euro. Apartamentele cu doua camere pot fi inchiriate cu preturi intre 200 si 500 de euro.

Ce cauta studentii? Dar proprietarii?

De obicei, tinerii cauta apartamentele care se afla in apropierea facultatilor sau complexelor studentesti. Desigur, amplasamentul sau dotarile pot creste pretul cu pâna la 20%. "Principalul criteriu este pretul, insa ne aflam in cea mai aglomerata perioada din an. in mod paradoxal, desi studentii reprezinta un volum mare din cerere, proprietarii incearca sa ii evite, studentii fiind considerati mai putin previzibili in ceea ce priveste perioada de inchiriere si cu un buget mai mic, ceea ce presupune uneori intârziere la plata taxelor", a declarat pentru Vocea.biz, Daniel Crainic, Head of Marketing & Communications imobiliare.ro.

Sursa: rtv.net
     
Tag-uri: chirie, studenti, orase
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii