ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
04-11-2013, ora 06:06

HARTA marilor orase din Romania care ar putea fi distruse in cazul unui cutremur puternic. Vezi in ce situatie se afla Iasul

Articol de Cristian Amariei

Gheorghe Marmureanu, directorul onorific al Institutului pentru Fizica Pamantului, a prezentat harta oraselor aflate in pericol in cazul producerii unui seism puternic in Vrancea.

Gheorghe Marmureanu a comparat un posibil cutremur puternic in Vrancea cu cel produs in anul 1940, cand mai multe zone din Moldova au fost distruse, printre care s-a aflat si orasul Focsani.

"Spre exemplu, cutremurul din '40 de mare adancime, de 145 de km, a afectat in primul rand Sudul Moldovei, Focsaniul l-a distrus, a distrus si casele de la Cotesti, casele mici, a fost un caz interesant, apoi am descoperit de ce. Bucurestiul a fost un caz particular cu acel bloc Carlton, pentru ca nu trebuia sa se intample. A fost o proiectare gresita, Cantacuzino (n.r: George Matei Cantacuzino) a proiectat ceva incredibil, stalpul de la parter l-a retras sus. Dupa ce au terminat blocul, ca sa faca o sala la subsol, au taiat o grinda la subsol. In momentul in care lumea simte o miscare pe verticala, trebuie sa stie ca urmeaza in maximum 10 secunde o miscare pe orizontala, un cutremur puternic, asta trebuie sa stie lumea. Ma intorc la Focsani, unde ar fi murit mii de oameni, dar era razboi, dar la Cotesti totul a fost distrus. Toate manastirile din nordul Dobrogei, in 1940, au fost daramate."

"Analizele noastre rezulta ca va urma un cutremur foarte, foarte adanc. Poate sa fie "tip '40", poate sa fie "tip 1802". Acest caz, Moldova, Basarabia, Chisinau, Odessa. Din Romania, Focsani, Bacau, mai putin Iasi, Bucuresti va fi mai putin, din punctul meu de vedere. Galati, da, Tulcea.", spune Gheorghe Marmureanu.

Integral pe stirileprotv.ro

Foto: gandul.info

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii