ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
16-12-2014, ora 08:39

Guvernul propus de Victor Ponta a fost validat de Parlament

Articol de Madalina Irimia
Guvernul propus de premierul Victor Ponta a fost validat luni de plenul comun al Camerei Deputatilor si Senatului cu 377 voturi pentru si 134 de voturi impotriva.
Premierul Victor Ponta a solicitat in sedinta de plen senatorilor si deputatilor sa identifice in continuare cai de imbunatatire a colaborarii intre Guvern si Parlament, apreciind ca o mai buna prezenta in Legislativ este necesara, nu doar la invitatii sau la motiunile de cenzura — "armele" constitutionale ale opozitiei.

"Este evident ca in cei doi ani de guvernare s-au facut si se fac lucruri importante, insa mai sunt si mai multe lucruri de facut. Solicit si rog Parlamentul sa gasim in continuare cai de imbunatatire a colaborarii intre Guvern si Parlament. (...) Am sa va rog domnilor presedinti, senatori si deputati sa ganditi acele modificari ale Regulamentului celor doua Camere ca sa permita o colaborare mai eficienta, o prezenta mai frecventa si nu doar in baza acelor invitatii sau motiuni care sunt armele constitutionale si regulamentare ale Opozitiei, pentru ca este nevoie in 2015 si in 2016 de o mai buna colaborare intre Parlamentul Romaniei, Guvern, presedintele Romaniei, toti cei care avem atributii constitutionale in exercitarea puterii executive si legislative", a spus Ponta.

El a subliniat ca se afla in fata Parlamentului pentru a cere un vot de incredere, conform prevederilor constitutionale, pentru noua formula a guvernului si a precizat ca nu este vorba doar de schimbarea compozitiei politice si de o noua structura a Executivului, ci, in baza programului pe care USL l-a prezentat in 2012 si pentru care a primit votul de incredere, propune Legislativului o agenda de actiuni prioritare pentru 2015 — 2016.

Deputatul PDL Andreea Paul a anuntat ca noul PNL va vota impotriva Guvernului Ponta IV si l-a acuzat pe premier de greseli ''extrem de grave la guvernare''.

"Ati fost lung la vorba, scurt la fapte, ati dat dovada de greseli extrem de grave la guvernare, v-ati batut joc de votul romanilor din diaspora, ati mintit extrem de des si nu ma mir ca ati dobandit renumele de premierul Pinocchio. Astazi nu ati facut altceva decat sa va intariti acest statut de premier Pinocchio cu falsele laude si promisiuni cu care incercati din nou sa ne pacaliti", a spus Paul, adaugand ca Ponta a "pierdut sansa unui gest minimal", al demisiei, pe motivul existentei unui guvern foarte slab.

Liderul Grupului parlamentar al minoritatilor nationale, Varujan Pambuccian, a anuntat ca grupul pe care il reprezinta va sustine noul Guvern.

Deputatul liberal Eugen Nicolaescu a criticat faptul ca premierul Ponta nu spune daca are un acord politic de guvernare pe baza caruia sa functioneze noul cabinet si a precizat ca liberalii nu pot accepta ceea ce propune prim ministrul — "o smecherie".

"Este nefiresc sa nu se comunice transparent si asumat de catre partidele politice ce ministri vor aplica politicile publice in functie de apartenenta lor ideologica, in functie de apartenenta lor la o grupare politica si alta pentru ca pana la urma politicile publice pe care le vor face acesti ministri vor afecta viata noastra a tuturor. Domnul Victor Ponta nu poate fi suspectat ca nu cunoaste Constitutia si legile tarii (...), dar eu cred ca dumnealui nu vrea sau nu poate sa ne spuna daca are un acord politic de guvernare pe baza caruia sa functioneze acest Guvern si ca atare il intrebam in plenul Parlamentului: are un asemenea acord de guvernare sau nu? Avem un Guvern care se instaleaza pe baza unui consens politic al celor care doresc sa participe la acest Guvern sau nu? Pentru ca e important sa stim pe cine tragem la raspundere atunci cand lucrurile vor merge prost", a spus Nicolaescu.

Deputatul UDMR Laszlo Borbely a precizat ca formatiunea din care face parte va da un vot favorabil Guvernului.

"Cred ca am contribuit si noi putin la aceasta remaniere guvernamentala. Noi, UDMR, dupa 9 luni de guvernare am decis sa parasim guvernarea. Eu, in ultimii ani, si sunt de cativa ani in Parlament, din pacate am simtit de foarte multe ori o lipsa a analizei concrete, ce a facut si ce n-a facut acel Guvern. E nevoie, evident, de declaratii politice. E treaba Opozitiei sa vina cu declaratii politice. Pe langa declaratii politice, Guvernul are un program guvernamental, bun, rau, trebuie sa se analizeze acest program. Eu cred ca de multe ori trecem pe langa fapte", a spus Borbely.

Si deputatul PP-DD Stefan Burlacu a anuntat ca parlamentarii formatiunii din care face parte vor da ''o nota de trecere noii formule guvernamentale''.

"Vazand ca iarna bate la usa, ca abia ne-am recastigat statutul de democratie consolidata si ca mai nou UDMR ba voteaza, ba nu voteaza noua componenta a Guvernului, in functie de cat si ce mai vor, grupul PP-DD va sustine prin vot, nu noul Guvern, ci stabilitatea Romaniei, care este mai importanta in perspectiva perioadei urmatoare. Consideram ca nu este momentul pentru schimbari majore si ca prioritatile Romaniei sunt stabilitatea si executia bugetara'', a spus el.

intreaga echipa a noului Guvern propusa de Victor Ponta este urmatoarea:

- Liviu Dragnea (Dezvoltare Regionala)
- Gabriel Oprea (Interne)
- Daniel Constantin (Agricultura)
- Rovana Plumb (Munca)
- Nicolae Banicioiu (Sanatate)
- Mihai Tudose (Economie)
- Darius Valcov (Finante)
- Robert Cazanciuc (Justitie)
- Eugen Teodorovici (Fonduri Europene)
- Ioan Rus (Transporturi)
- Ionut Vulpescu (Cultura)
- Bogdan Aurescu (Externe)
- Mircea Dusa (Aparare)
- Gabriela Szabo (Sport si Tineret)
- Sorin Grindeanu (Comunicatii)
- Angel Tilvar (Diaspora)
- Eugen Nicolicea (Relatia cu Parlamentul)
- Sorin Cimpeanu (Educatie)
- Andrei Gerea (Energie si IMM)
- Gratiela Gavrilescu (Mediu)
- Liviu Pop (ministru delegat pentru Dialog Social).

Sursa: agerpres.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii