Reprezentantii Guvernului au propus, in discutiile de luni seara, din Consiliul National Tripartit, majorarea salariului minim pe economie incepand cu 1 mai. Sindicatele nu sunt de acord cu aceasta decizie si spun ca la inceputul anului 2016 ar putea avea loc proteste, daca salariul nu va fi majorat.
Guvernul a venit cu o propunere de majorare a salariului minim la 1.200 lei/luna
incepand cu 1 mai 2016, iar sindicatele au cerut, in acest context, "o corectie" la 1.275 lei, pentru a acoperi pierderile din primele patru luni, a declarat luni presedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, la finalul intalnirii Consiliul National Tripartit, care a avut loc la Ministerul Muncii.
Potrivit acestuia, discutiile nu s-au finalizat cu o concluzie, Guvernul urmand sa vina cu o propunere ce va fi analizata in sedinta Consiliului Economic si Social (CES) de marti. Hotararea finala a Executivului cu privire la majorarea salariului minim in 2016 ar trebui sa fie aprobata in sedinta de Guvern de miercuri.
Reprezentantii Guvernului au propus, in discutiile de luni seara din Consiliul National Tripartit, majorarea salariului minim pe economie incepand cu 1 mai, motivand ca este necesar un studiu de impact, potrivit Mediafax.
Liderul CNS "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat ca propunerea reprezentantilor Guvernului, de majorare a salariului minim pe economie incepand cu mai 2016 nu poate fi acceptata de sindicate, care cer ca aceasta majorare sa se aplice din 1 ianuarie.
"Guvernul a venit cu o propunere ca salariul minim sa fie de 1.200 de lei, aplicat de la 1 mai 2016. Propunerea avea ca justificare faptul ca este nevoie de un studiu care sa analizeze impactul pe diferitele judete sau anumite sectoare de activitate care sa poata sa absoarba cresterea de 150 de lei a salariului minim. Din acest punct de vedere, miscarea sindicala a spus ca nu este de acord, pentru ca decizia se ia acum, si decizia luata, studiul nu are niciun efect asupra problemei salariului minim. Poate avea efect asupra masurilor legislative de ajutorare a anumitor sectoare de activitate, asupra politicii fiscale legate de locul de munca, dar, de fapt nu exista nicio argumentatie logica legata de existenta acestui studiu, dupa ce decizia pe salariul minim este luata. S-a reconfirmat lucrul ca se doreste un mecanism de stabilire a salariului minim pe mai multe criterii, implicit pe cosul minim si care sa aiba o coerenta si o predictibilitate pe viitor. Este singurul pas pozitiv", a declarat Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa.
Sindicalistii au anuntat ca la inceputul anului viitor ar putea avea loc proteste, daca salariul nu va fi majorat.
"Vedem deciziile actualului Guvern. in orice caz, i-am anuntat foarte clar ca daca nu se creste salariul minim de la 1 ianuarie, probabil din 15 ianuarie vom avea miscari, pentru ca actualul guvern nu are nicio justificare de a mentine o discriminare intre sectorul economic si sectorul bugetar, de a discrimina peste trei milioane de salariati care sunt in sectorul economic", a mai spus liderul Cartel Alfa.
"Toti presedintii de confederatii de angajatori si confederatii sindicale sunt invitatii sa participe la CNT (Consiliul National Tripartit—n.r.). Iar din partea Guvernului sunt vreo 33 de persoane", a afirmat Bogdan Hossu, presedintele Cartel Alfa.
Acesta a explicat inca de saptamana trecuta ca situatia salariului minim pe economie in 2016 ar trebui sa fie decisa in sedinta de Guvern de la finalul anului, care va avea loc dupa Consiliul National Tripartit.
Ministrul Muncii, Ana Costea, a anuntat recent ca autoritatile analizeaza cele doua propuneri convenite de partenerii sociali in privinta majorarii salariului minim pe economie la 1.200 de lei, iar decizia finala va fi luata, in sedinta de Guvern, pana la finalul anului.
"Practic, sunt doua propuneri: prima a sindicatelor care au propus Guvernului 1.200 de lei incepand cu 1 ianuarie. Cea de-a doua este cea a patronatelor, tot 1.200 de lei, dar cu blocarea impozitarii pentru un timp normal de lucru de 8 ore la 1.050 de lei. Comisia de Dialog Social a Ministerului Muncii a luat act de propunerile convenite de partenerii sociali, iar in momentul de fata analizeaza variantele, deci cele doua propuneri", a spus Claudia Ana Costea.
Potrivit datelor prezentate de Inspectia Muncii, in prezent exista aproximativ 129.950 de salariati activi cu un salariu de 1.200 de lei si 1.372.171 de salariati activi cu salariu de 1.050 de lei.
Ministrul Finantelor, Anca Dragu, a anuntat ca o majorare a salariului minim pe economie trebuie corelata cu efectuarea unui studiu de impact care sa analizeze efectele unei astfel de decizii in sectorul privat. Studiul ar putea fi realizat in primul trimestru al anului 2016. In context, Dragu a aratat ca o crestere a salariului minim pe economie ar avea un impact extrem de redus in sectorul public in conditiile in care salariile au fost deja majorate cu 10% pana la 25%.
Guvernul a decis, recent, sa inghete, deocamdata, salariul minim pe economie la 1.050 de lei, desi vechiul Executiv promisese majorarea acestuia la 1.200 de lei de la 1 ianuarie 2016.
Sursa: rtv.net