A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727672820.2058.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Guvernul ar putea amana legea falimentului personal. Cate sute de mii de romani asteapta intrarea ei in vigoare
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

POLITIC
23-12-2015, ora 11:18

Guvernul ar putea amana legea falimentului personal. Cate sute de mii de romani asteapta intrarea ei in vigoare

Articol de Cristian Amariei
Adoptata in mai, legea insolventei persoanelor fizice urma sa intre in vigoare la inceputul lui 2016. La Palatul Victoria se discuta insa miercuri daca nu cumva aplicarea acestui act controversat ar trebui amanata.

Pe agenda Guvernului pentru ziua de 23 decembrie figureaza si un proiect de ordonanta de urgenta „pentru prorogarea termenului de intrare in vigoare a Legii nr.151/2015 privind procedura insolventei persoanelor fizice”. Este vorba despre legea falimentului personal, adoptata inca din luna mai de Parlament si publicata in luna iunie in Monitorul Oficial, care urma sa intre in vigoare la inceputul anului viitor.
Potrivit acestei legi, orice roman care are o datorie, dar nu mai poate sa o plateasca la 90 de zile de la scadenta, poate apela la instanta. Procedura insolventei persoanelor fizice nu este insa simpla: procesul stergerii restantelor poate dura 5 ani, timp in care datornicul trebuie sa stranga cureaua si sa achite macar jumatate.

Administratorul si lichidatorul ii ajuta pe cei aflati in aceasta situatie sa faca un plan impreuna cu bancile prin care se angajeaza sa virezi anumite sume intr-un cont, lunar, si sa dea socoteala pentru tot ce fac, din 3 in 3 luni. Pot fi vandute masinile mai scumpe de 5.000 de euro si chiar casa, daca sunt prea mari costurile de intretinere - totul ca sa fie acoperite datoriile. Dispar si obiectele din casa mai valoroase de 5.000 de lei, de exemplu, un televizor scump sau laptopul.

De asemenea, exista un prag minim al datoriilor: 14.000 de lei, adica suma a 15 salarii minime pe economie. Stergerea datoriilor se face daca intr-un singur an ai acoperit jumatate din datorii sau macar 40% in 3 ani sau daca ai ajuns la 75% din cat stabilise instanta ca ai de platit. Nu pot cere insoventa cei care au fost concediati in ultimii 2 ani din cauza lor sau cei care au renuntat la contractul de munca prin acordul partilor sau demisie in ultimele 6 luni. Nici cei care desi nu au venituri, nu-si cauta de lucru sau refuza propunerile de joburi venite de la firme ori de la fortele de munca sau cei care s-au imprumutat in ultimele 6 luni si au rate cat un sfert din datoriile totale.

Cu toate aceste restrictii, potrivit estimarilor Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa, peste 800.000 de debitori neperformanti ar putea beneficia de aceasta lege. De asemenea, specialistii in insolventa au atras atentia, dupa adoptarea actului de catre Parlament, ca legea are unele lacune si nu este bazata pe un studiu de impact.

Sursa: stirileprotv.ro
     
Tag-uri: lege, amanare, guvern
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii