ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
11-03-2016, ora 10:17

Guvern: Noul plafon de scutire de contributie la asigurari de sanatate este de 872 de lei

Articol de Cristian Amariei
Guvernul a majorat plafonul veniturilor pana la care pensionarii sunt asigurati in sistemul de asigurari sociale de sanatate cu plata contributiei de la bugetul de stat, ceea ce va extinde categoria persoanelor care beneficiaza de aceasta masura. Astfel, Guvernul a stabilit, in sedinta de joi, printr-o ordonanta de urgenta, ca noul plafon de scutire de contributie la asigurari de sanatate este de 872 de lei.

Printr-o Ordonanta de urgenta, Executivul a stabilit ca plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru persoanele fizice cu venituri din pensie de pana la valoarea unui punct de pensie stabilit pentru anul fiscal in curs, sa se faca de la bugetul de stat. Astfel, se coreleaza Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii cu prevederile Legii 227/2015 privind Codul Fiscal.

Pentru anul 2016, efectul acestei masuri va consta in majorarea de la 740 lei la 872 de lei a veniturilor obtinute de pensionari, pana la care contributia de asigurari sociale de sanatate se plateste de la bugetul de stat. In aceasta categorie se vor incadra, in total, aproximativ 2,5 milioane de pensionari din sistemul public, mai exact, 2.454.949 pensionari, dintre care 1.946.340 cu pensii mai mici de 740 de lei si 508.609 cu pensii cuprinse intre 740 lei si 872 lei.

"Guvernul a aprobat astazi ordonanta de urgenta pentru modificarea Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata, cu modificarile ulterioare. Este vorba de punerea in concordanta a noului Cod fiscal cu Legea reformei in sanatate. si anume, ca urmare a cresterii punctului de pensie la 872 de lei se punea problema scutirii sau preluarii impozitarii pentru serviciile de sanatate sub cifra nou indicata de 872 de lei si vechea prevedere considera ca doar pensiile care sunt sub punctul de 740 de lei sunt scutite de contributiile la asigurari de sanatate. Noul plafon de scutire de contributie este 872 de lei, ca urmare a majorarii punctului de pensie", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, intr-o conferinta de presa.

O alta modificare adusa de Ordonanta de Urgenta introduce posibilitatea, pentru persoanele asigurate, de a-si schimba medicul de familie si inainte de termenul de sase luni de la data inscrierii pe listele acestuia. Prin Contractul-cadru aprobat tot joii printr-o Hotarare de Guvern si care va intra in vigoare incepand cu 1 aprilie 2016, sunt reglementate situatiile justificate in care persoanele asigurate isi vor putea schimba medicul de familie si inainte de termenul de 6 luni de la inscrierea pe listele acestuia, respectiv: decesul medicului, luarea unei masuri privative de libertate fata de medicul pe lista caruia este inscris, schimbarea domiciliului asiguratului etc).

"Si ele sunt bine definite in ordonanta. In mod normal, aceasta schimbare se poate face la sase luni, dar acum se poate face mai repede, daca sunt anumite conditii, cum ar fi decesul medicului sau alte lucruri de urgenta", a explicat purtatorul de cuvant al Executivului.

O alta completare legislativa are scopul sa redefineasca cardul national de asigurari sociale de sanatate. Concret, se reglementeaza ca prin intermediul cardului national se face dovada calitatii de asigurat, precum si faptul ca acest document este un instrument in procesul de validare a serviciilor medicale acordate asiguratilor, astfel incat din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate sa fie decontate numai serviciile efectiv acordate si pentru care asiguratul s-a prezentat la furnizorul de servicii medicale. Aceasta reglementare va fi transpusa in Contractul-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2016-2017, care va intra in vigoare incepand cu 1 aprilie 2016. Pentru persoanele care refuza in mod expres, din motive religioase sau de constiinta primirea cardului national de sanatate, se emite adeverinta de asigurat.

De asemenea, prin actul normativ adoptat joi se prelungeste perioada de valabilitate a cardului european de asigurari sociale de sanatate de la sase luni cat este in prezent, la un an. Masura are in vedere atat dreptul asiguratilor la libera circulatie, cat si faptul ca in celelalte state membre UE sau apartinand Spatiului Economic European sau Confederatiei Elvetiene durata de valabilitate a cardului european de asigurari de sanatate este mai mare.

"Cardul european de sanatate are valabilitate de un an de zile si nu sase luni cum era pana acum stabilit. De asemenea, se clarifica modul cum poate fi refuzat acest card pacientilor care nu sunt asigurati", a afirmat el.

O alta prevedere vizeaza corelarea cu legislatia fiscala, in sensul ca instituie dreptul casei de asigurari de sanatate de a refuza emiterea cardului european in situatia in care o persoana nu face dovada calitatii de asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii. in prezent, refuzul emiterii cardului are loc doar in situatia in care asiguratul nu face dovada platii la zi a contributiei, reglementare ce nu poate fi aplicata avand in vedere ca ANAF colecteaza contributiile de asigurari sociale de sanatate pentru luna anterioara, nu pentru cea curenta, pentru care se solicita eliberarea documentului.

Dan Suciu a mai precizat ca Executivul a aprobat si modificarea HG privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii.

"Exista o unitate de management de proiect introdusa in cadrul ministerului si sunt mai multe posturi legate de control si integritate", a mai spus Suciu.

Ordonanta de Urgenta adoptata astazi de Guvern modifica Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata, cu modificarile ulterioare.

Sursa: rtv.net
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii