ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
13-10-2014, ora 13:07

Greva pentru marirea salariului in Serviciul public de sanatate din Marea Britanie, prima dupa 32 de ani

Articol de Madalina Irimia
Sute de mii de angajati ai Serviciului public britanic de Sanatate (NHS) sunt chemati sa inceteze lucrul timp de patru ore, luni, in semn de protest fata de refuzul Guvernului de a le acorda o marire de salariu.

La originea acestei greve, fara precedent din 1982 si din perioada Thatcher, se afla decizia ministrului Sanatatii Jeremy Hunt de a sfida recomandarea unui organism independent de a mari cu 1% salariile.

Aceste mariri "sunt inabordabile si vor ameninta calitatea ingrijirilor acordate pacientilor", a justificat ministrul in martie.

Insa argumentele sunt considerate inadmisibile de catre sindicate, raportat la performanta economiei britanice - in contextul in care se asteapta o crestere de peste 3% in 2014 - si la sacrificiile consimtite in ultimii ani.

"Inflatia continua sa creasca din 2011, iar in acelati timp nivelul remuneratiei angajatilor NHS a scazut cu aproape 12%", afirma secretarul general al Sindicatului UNISON Dave Prentis. "Refuzul de a acorda o marire atat de derizorie, de 1%, arata cata stima are acest Guvern fata de salariatii din Sanatate", a apreciat el.

"Ajunge"

Aceasta scadere a veniturilor echivaleaza, pentru salariati, "cu trei ani de facturi la gaze naturale si electricitate", afirma la randul sau Jon Skewes, un reprezentant al Royal College of Midwives, un sindicat care indeamna la greva pentru prima data in cei 133 de ani de existenta.

"Sa auzi ca ti se spune, in pofida anilor de stres, de presiune si de ore suplimentare, ca nu vei avea dreptul la nicio marire de salariu in timp ce facturile cresc... este inacceptabil. Ajunge", a declarat el pentru AFP.

In pofida grevei si exasperarii sindicatelor, Ministerul Sanatatii nu pare, pentru moment, sa fie dispus sa dea curs revendicarii si repeta ca putinul cerut va impovara pe termen lung finantele fragile ale HNS.

Ministerul se declara, in schimb, "pregatit sa se intalneasca cu sindicatele pentru a discuta despre modul cum putem coopera pentru a face astfel incat sistemul de remunerare al NHS sa fie mai echitabil", potrivit unui purtator de cuvant.

O adevarata institutie a Marii Britanii, NHS (National Health Service) a fost creat in 1948 de catre un guvern laburist si garanteaza un serviciu de ingrijiri gratuite tuturor locuitorilor tarii.

Aceasta masina are peste 1,2 milioane de angajati si numai Armata Populara a Chinei, compania indiana de cai ferate si lantul american de supermarketuri Wal-Mart au mai mult personal, la nivel mondial, potrivit administratiei britanice.

Serviciile de urgenta vor fi asigurate

Greva ar putea sa mobilizeze, luni, aproximativ 500.000 de persoane, potrivit unui sondaj efectuat de catre ziarul The Guardian. in total, noua sindicate au indemnat la greva timp de patru ore, intre orele locale 7.00 (9.00, ora Romaniei) si 11.00 (13.00, ora Romaniei).

Greva ii vizeaza pe toti angajatii NHS din Anglia si Irlanda de Nord, cu exceptia medicilor si dentistilor.

Serviciile de urgenta urmeaza sa continue sa fie asigurate, iar sindicatele le-au recomandat pacientilor sa amane orele programarilor.

La Great Western Hospital din Swindon, la vest de Londra, au fost implementate masuri pentru "a face astfel incat perturbarile sa fie minime" luni dimineata, a declarat pentru AFP un reprezentant, Oonagh Fitzgerald, confirmand ca "greva nu va afecta pacientii care au nevoie de ingrijiri de urgenta".

Aceasta miscare sociala extrem de rara, amplu sustinuta de public, are loc cu mai putin de sapte luni inainte de alegerile legislative si ridica mingea la fileu Partidului Laburist, care-i acuza frecvent pe conservatori, aflati la putere, ca efectueaza o privatizare agresiva a NHS.

"NHS este in continuare un subiect major in alegeri", explica Kristian Niemietz, un expert de la Institutul pentru Afaceri Economice (IEA) de la Londra, care-si exprima insa regretul fata de faptul ca dezbaterea este "foarte superficiala" si nu reuseste sa propuna "viziuni" clare pentru viitorul unui sistem care - in pofida criticilor pe care le-a primit pentru timpul mare de asteptare sau calitatea ingrijilor - reprezinta mandria britanicilor.

Sursa: mediafax.ro
Foto: observator.tv
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii