ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
13-04-2015, ora 09:55

Grecia intra in „saptamana de foc”

Articol de Cristian Amariei
Partenerii europeni ai Greciei au dat termen Atenei "pana la 20 aprilie" pentru a prezenta o lista de reforme acceptabile, in schimbul ultimei transe din programul sau de ajutor international, potrivit unui cotidian german, citat de AFP.

Reprezentantii Eurogrupului (alcatuit din ministrii de finante ai zonei euro) au stabilit data de 20 aprilie, afirma Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Jurnalul conservator mentioneaza ca surse unii dintre reprezentanti si explica faptul ca aceasta data este singura posibila pentru ca finantatorii Greciei sa aiba timp pentru a examina propunerile de reforme inainte de sedinta Eurogrupului, prevazuta pe 24 aprilie la Riga. Negocierile treneaza, explica aceleasi surse cotidianului german. Atena refuza sa ia in considerare taieri ale pensiilor functionarilor.

Ultima intalnire pe aceasta tema a avut loc miercuri si joi la Bruxelles. O sursa europeana a declarat atunci pentru AFP ca discutiile asupra reformelor avanseaza "cu pasi mici", chiar "cu pasi de bebelus".

Dupa ce a prezentat un prim proiect de 26 de pagini, Atena este deosebit de reticenta in a accepta noi reduceri in cheltuielile publice dorite. Guvernul condus de Alexis Tsipras urmareste in special cresterea veniturilor prin intermediul constrangerii rau-platnicilor din toate domeniile.

Grecia, ale carei resurse financiare s-au diminuat si mai mult dupa venirea la putere la sfarsitul lui ianuarie a guvernului stangii radicale Syriza, asteapta din august plata a 7,2 miliarde de euro ajutor european. Este ultima transa de ajutor din cadrul planurilor UE-FMI in valoare totala de 240 de miliarde de euro, lansate in 2010 in schimbul unui program drastic de reforme in tara.

Ce au promis grecii

La inceputul acestei luni, Grecia a promis creditorilor ca va indeplini toate obligatiile asumate in schimbul ajutoarelor financiare primite, potrivit Deutsche Welle.

Ministrul de Finante de la Atena, Yanis Varoufakis, a declarat, la capatul unei intrevederi avute la Washington cu sefa Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, ca tara sa intentioneaza sa respecte nelimitat toate angajamentele facute fata de toti creditorii. Lagarde a confirmat ca Grecia a promis si plata la termen, pe 9 aprilie, a unei rate de 460 de milioane de euro catre FMI. Posibilitatea ca Grecia sa amane aceasta plata crease confuzie la nivel international. Ministrul de Interne, Nikos Voutzis, pusese sub semnul intrebarii rambursarea ratei, dar purtatorul de cuvant al guvernului l-a contrazis, dand asigurari ca plata se va face la termen. si Ministerul de Finante de la Atena s-a grabit sa promita FMI ca-si va primi banii la timp si aceasta nu va impiedica plata pensiilor si salariilor.

Dubii cu privire la capacitatea Greciei de a-si plati datoriile s-au facut auzite si in cadrul teleconferintei secretarilor de stat de la Finante din cele 19 state membre ale zonei euro.

Varoufakis si Lagarde au stabilit de asemenea o ameliorare a cooperarii dintre guvernul de la Atena si institutiile creditorilor internationali. sefa FMI a subliniat ca nesiguranta legata de succesul programelor de ajutor destinate Greciei nu este nici in interesul Greciei si nici in cel al creditorilor. in plus, Varoufakis a anuntat ca guvernul din care face parte si-a propus sa infaptuiasca reforme profunde.

In rastimp, creditorii si guvernul de stanga de la Atena se lupta pentru plata ultimei transe a programului de asistenta, in valoare de 7,2 miliarde de euro. Finantatorii au conditionat aceasta plata de existenta unui program de reforme fezabile. Daca Grecia nu va beneficia rapid de fonduri externe, intrarea in incapacitate de plata este o chestiune de doar cateva zile.

Incepand din 2010, Grecia a fost tinuta pe linia de plutire cu ajutorul pachetelor de asistenta internationala. in tot acest rastimp, in conturile guvernului de la Atena au intrat 240 de miliarde de euro.

Sursa: capital.ro
     
Tag-uri: grecia, guvern. criza
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii