A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1735956078.8641.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Google, atacat din nou la intimitate: „Este incorect si inselator!”
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
09-07-2015, ora 09:40

Google, atacat din nou la intimitate: „Este incorect si inselator!”

Articol de Madalina Irimia
Urmand modelul europenilor, organizatiile pentru protectia consumatorilor din SUA cer ca gigantul IT Google sa respecte dreptul la intimitate al utilizatorilor.

Consumer Watchdog, un ONG californian recunoscut la nivel national, a inaintat deja o solicitare in acest sens catre Federal Trade Comission (FTC), in care reclama comportamentul "incorect si inselator" al Google, care nu ofera utilizatorilor americani aceleasi drepturi ca in Europa, arata portalul Tech Crunch.

Dreptul de a fi uitat

Sub presiunea exercitata de organismele europene, Google a acordat utilizatorilor din UE dreptul de a solicita retragerea unor imagini sau documente arhivate in baza de date a gigantului IT, daca acestia reclama dreptul la intimitate sau irelevanta respectivelor informatii.

Regula nu se aplica insa si americanilor, fapt care i-a motivat pe activistii din cadrul Consumer Watchdog sa depuna o plangere impotriva companiei.

"Comportamentul Google se dovedeste incorect si inselator fata de utilizatorii din Statele Unite. Incalca si legislatia", arata John M. Simpson, directorul de proiecte al ONG-ului californian.

In principal, activistii pentru protectia consumatorilor se refera la relevanta informatiilor afisate de motorul de cautare Google pentru identitatea unui consumator.

Un raspuns pozitiv ar putea da peste cap intreg sistemul Google din Statele Unite. In Europa deja, de la introducerea noilor prevederi, Google a trebuit sa raspunda la peste 280.000 de solicitari de eliminare a continutului din rezultatele afisate de motorul sau de cautare.

In 40% dintre cazuri, s-a dovedit ca utilizatorii au avut succes din prima incercare. Altii au dus cazurile mai departe in instanta.

Cu doua fete

Dar, chiar si in cazul acestora, compania americana a jucat necinstit. Au fost eliminate doar rezultatele afisate de motoarele de cautare din sub-domeniile Google ale fiecarei tari europene in parte (ex: Google.ro, Google.hu).

In schimb, pe portalul principal din Statele Unite, informatiile acestea inca ruleaza la liber.

"Dreptul de a fi uitat este un instrument principal in protejarea intimitatii individului. Google a demonstrat in Europa ca poate administra cu bine aceste solicitari. A nu oferi americanilor o protectie minima a intimitatii, in timp ce o face pentru sute de milioane de europeni este o practica incorecta", argumenteaza reprezentantii Consumer Watchdog.

Pana acum, Google a anuntat ca se ofera sa stearga toate inregistrarile video si fotografiile XXX, postate pentru a intimida, santaja sau defaima victimele fenomenului "revenge porn".

Reprezentantii Consumer Watchdog sustin insa ca un astfel de pas este prea mic, in conditiile in care baza de date publica administrata de gigantul IT se dovedeste un adevarat pericol pentru siguranta americanilor.

Liber la informatii private

Afisarile pentru identitatea unei persoane in motorul de cautare Google din Statele Unite se pot dovedi cu adevarat surprinzatoare.

Lista rezultatelor cautarii poate se includa adresa persoanelor cautate, CNP-ul acestora, conturile bancare detinute, ba chiar si specimene de semnaturi, fenomenul fiind extrem de periculos intr-o perioada in care atacurile cibernetice par de nestavilit.

Devine clar ca, in acest caz, bresele de securitate sunt enorme si ceea ce este si mai deranjant pentru compania lui Larry Page este ca acestea sunt cauzate de tipul de algoritm comercial conceput de inginerii care au construit sistemul.

Consumer Watchdog a dat si exemple privind modul in care vietile unor utilizatori de internet sunt in continuare afectate de rezultatele afisate de motorul de cautare Google.

Un american a fost acuzat in trecut de o crima pe care nu o comisese si, chiar daca Justitia l-a exonerat in cele din urma de orice vina, numele sau apare in continuare legat de imaginile odioasei fapte savarsite de altcineva.

Intr-un alt caz, parintii unei victime decedate intr-un accident rutier dau peste imaginile corpului decapitat al fiicei lor, ori de cate ori tasteaza numele ei in motorul de cautare.

Pana acum, niciun oficial Google nu a dorit sa comenteze situatia reclamata de activistii pentru protectia consumatorilor din Statele Unite.

Sursa: business24.ro
     
Tag-uri: google, intimitate, atac
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii