STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
08-06-2016, ora 16:11
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Gigi Becali, la DNA. Omul de afaceri este audiat ca martor in dosarul cartilor scrise in penitenciar
Articol de Madalina Irimia Omul de afaceri George Becali s-a prezentat, miercuri, la DNA, pentru a fi audiat intr-un dosar.
Potrivit unor surse judiciare, el a venit pentru a fi audiat ca martor in dosarul in care procurorii cerceteaza fapte in legatura cu modalitatea in care au fost scrise carti in penitenciare de catre detinuti.
In luna ianuarie, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie s-au sesizat din oficiu in cazul lucrarilor scrise de detinuti cu privire la suspiciunea savarsirii infractiunii de favorizarea faptuitorului, in modalitatea ajutorului dat unor persoane condamnate pentru infractiuni de coruptie, in scopul de a ingreuna executarea pedepselor aplicate de instantele de judecata.
Potrivit procesului verbal de sesizare din oficiu, intocmit de procurori, fapta ar fi fost savarsita de mai multe persoane care au actionat concertat in scopul de a crea aparenta ca sunt indeplinite conditiile legale pentru ca persoanele condamnate sa fie eliberate conditionat.
DNA preciza ca, potrivit art. 96 alin. 1 lit. f din Legea 254/2013 privind executarea pedepselor, in cazul elaborarii de lucrari stiintifice se considera 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare stiintifica.
"Pentru a profita de aceasta prevedere, s-ar fi creat un mecanism in care ar fi fost implicate cadre universitare, reprezentanti ai unor edituri si membri ai comisiilor din penitenciare, care au actionat coroborat, astfel incat persoanele condamnate sa apara ca autori de lucrari stiintifice, iar pedepsele aplicate de instante sa se considere ca executate. Mai multe cadre universitare ar fi acordat recomandari formale prin care au atestat pretinsa relevanta stiintifica a unor lucrari, exclusiv pe baza titlului acestora, fara a lua contact in vreun mod cu autorul lucrarii si fara a cunoaste viziunea acestuia asupra temelor care urmau sa fie abordate. Aceste recomandari ar fi avut o natura generica si ar fi fost folosite, uneori, in aceeasi forma, pentru elaborarea unor multiple lucrari cu caracter stiintific", sustinea atunci DNA.
DNA a mentionat ca alte cadre universitare ar fi acceptat sa valideze valoarea unor lucrari si sa le includa in evidenta unor conferinte stiintifice internationale, in conditiile in care activitatea de elaborare desfasurata de autor durase cate o ora pentru fiecare comunicare.
Reprezentantii unor edituri ar fi acceptat, conform DNA, publicarea lucrarilor fara a se raporta in niciun fel la valoarea stiintifica a acestora si interesul pietei de carte, in tiraje infime, care nu au fost puse in vanzare in circuitul comercial obisnuit.
DNA a mai subliniat ca aceste imprejurari au dat nastere unui adevarat fenomen de natura sa lipseasca de continut deciziile instantelor (in luna decembrie anul trecut doar la Penitenciarul Rahova erau in curs de elaborare 46 de lucrari pretins stiintifice).
Sursa: stirileprotv.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email