A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727675803.6154.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Geniu sau esec al naturii? Diagnosticati cu sindromul idiotului savant
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
20-04-2014, ora 08:04

Geniu sau esec al naturii? Diagnosticati cu sindromul idiotului savant

Articol de Cristian Amariei

Sindromul idiotului savant reprezinta o afectiune pe cat de bizara, pe atat de fascinanta. Pacientii diagnosticati manifesta un talent extraordinar intr-un anume domeniu, cu toate ca sufera de o dizabilitate majora.

Iata povestea catorva oameni fascinanti, diagnosticati cu sindromul idiotului savant, conform Listverse.

Tommy McHugh

Pana la varsta de 51 de ani, britanicul Tommy McHugh a fost un infractor si dependent de droguri. Dupa o hemoragie cerebrala si o interventie chirurgicala majora, McHugh a reusit sa se recupereze, insa s-a ales cu un efect secundar neasteptat: a inceput sa scrie poezii. Dupa o anumita perioada, acest comportament compulsiv a fost inlocuit cu pictatul.

Aproape intreaga zi barbatul picteaza pe orice, de la panza pana la tavan sau pardoseli. Potrivit unui neurolog care i-a studiat cazul, hemoragia cerebrala i-a inundat cu sange lobul frontal, cel responsabil cu creativitatea.

Alonzo Clemons

Cand era copil, Alonzo a suferit o leziune traumatica a creierului, ceea ce i-a cauzat o dizabilitate de invatare permanenta. Cu un IQ de 40, cu un limbaj foarte putin dezvoltat, viata lui Alonzo nu parea prea promitatoare, asta pana cand baiatul a inceput sa sculpteze.

Astazi, el este considerat unul dintre cei mai talentati sculptori americani, fiind recunoscut in special pentru sculpturile infatisand animale, cum ar fi cai, antilope si tauri. Clemons termina o sculptura in maxim o jumatate de ora, dupa ce a vazut modelul pentru doar cateva secunde. Chiar daca nu poate face actiuni firesti, creativitatea mainilor lui pare desavarsita si inepuizabila.

Integral pe ziare.com

Foto: dailymail.co.uk, bestpsychologydegrees.org

     
Tag-uri: geniu, diagnostic, sindrom
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii