A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719819310.4348.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

GERUL scumpeste benzina si motorina. Adio carburanti sub 4 lei pe litru
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
23-01-2016, ora 11:04

GERUL scumpeste benzina si motorina. Adio carburanti sub 4 lei pe litru

Articol de Madalina Irimia
Pretul petrolului a depasit 30 de dolari pe baril si inregistreaza cea mai puternica crestere din august 2015. Dupa prabusirea cotatiilor barilului la minimele ultimilor 12 ani, valurile de frig care au lovit in ultimele zile nord-estul Statelor Unite si Europa i-a determinat pe unii investitori sa lichideze pozitii prin care pariau pe continuarea tendintei descendente.

Dupa ce au atins, miercuri, cele mai reduse niveluri din ultimii 12 ani, de aproape 27 de dolari pe baril, principalele cotatii ale petrolului au crecut cu peste 15% joi si vineri. in prezent, pretul petrolului Brent, de referinta in Europa si la nivel global, a urcat la 30,95 de dolari pe baril, in crestere cu 5,81% fata de referinta de joi, iar petrolul WTI, de referinta in SUA, este cotat la 30,93 dolari pe baril, cu 4,7% peste inchiderea de ieri.

Declinul abrupt al pretului petrolului a adus preturile la pompa Romania aproape de pragul de 4 lei/litru la unele benzinarii - cei mai ieftini carburanti de la criza din 2009-2010. Astfel, benzina si motorina mai ieftine de 4 lei pe litru pareau o perspectiva cu grad ridicat de probabilitate in urma cu doar cateva zile, inainte de revenirea petrolului peste pragul de 30 de dolari pe baril.

In prima parte a anului, pozitiile scurte - pariurile speculatorilor pe continuarea tendintei descendente - atinsesera un record istoric, pe fondul temerilor legate de impactul incetinirii cresterii economice a Chinei asupra cererii, dar si in contextul deciziei Iranului de a iesi pe piata cu volume semnificative imediat ce sanctiunile economice impuse de SUA si UE au fost ridicate intr-o perioada marcata oricum de supraoferta semnificativa, care a determinat Agentia Internationala pentru Energie sa avertizeze ca lumea este "inecata" in petrol.

In pofida cresterilor de joi si vineri, pretul petrolului este cu 17% sub nivelul de la sfarsitul anului trecut, in contextul volatilitatii foarte ridicate de pe pietele financiare si bursele de marfuri, si cu 70% sub cotatiile de la jumatatea anului 2014, de peste 115 dolari pe baril.

Sursa: rtv.net
     
Tag-uri: ger, pret, benzina
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii