ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
04-02-2014, ora 08:20

Fundatia Serviciilor Sociale Bethany lanseaza Programul de Burse pentru copii din mediul rural

Articol de Madalina Irimia

Fundatia Bethany lanseaza Programul de Burse pentru copii din mediul rural, un program pilot ce se adreseaza elevilor din clasele a VII-a si a VIII-a de la Scoala Gimnaziala Liteni, comuna Belcesti, judetul Iasi. Scoala Gimnaziala Liteni este singura din aceasta zona si are un numar de peste 400 de elevi care o frecventeaza zilnic. Dintre acestia, foarte multi provin din familii cu resurse materiale reduse si totusi obtin performante foarte bune la invatatura. Scopul programului este de a sprijini performanta in educatie a copiilor cu merite deosebite, dar cu dificultati de natura financiara sau sociala.

Pe parcursul colaborarii noastre cu Scoala Liteni am remarcat foarte multi copii cu potential intelectual deosebit care, inca din clasele a VI-a, a VII-a, stiu ce drum vor sa aleaga in viata si, implicit, ce meserie. Este dureros faptul ca, multi dintre ei, ajungand la finalul clasei a VIII-a, se lovesc de imposibilitatea materiala a parintilor de a-i sustine la liceele pe care si le doresc, iar astfel, pentru multi, visele se opresc acolo. Prin acest program de burse vrem sa ii ajutam pe acesti copii sa viseze mai departe, si nu facem asta singuri, ci impreuna cu partenerii nostri al caror sprijin este esential pentru implementarea programului”, a declarat Diana Paius, manager zonal al Fundatiei Bethany.

Programul va avea doua directii majore de interventie: prima se refera la acordarea de burse lunare in valoare de 150 lei pentru 10 copii, din care aprox. 40% din cuantumul bursei pentru materiale didactice (rechizite, carti, materiale educationale auxiliare) – respectiv aprox. 60% din cuantumul bursei pentru haine, incaltaminte si produse alimentare; bursele vor fi oferite doar pe timpul anului scolar, respectiv 9 luni.

A doua directie isi propune dezvoltarea deprinderilor sociale si vocationale ale copiilor selectati in cadrul programului prin identificarea unor mentori (oameni din mediul de afaceri local, academic, artistic) care sa ii ajute pe copii sa se familiarizeze cu oportunitatile pe care le ofera Iasul, atat din punct de vedere educational si profesional, cat si sub aspect cultural artistic si de divertisment.

Bugetul necesar implementarii Programului de Burse pentru cei 10 copii pe tot parcursul anului 2014 este de 25.700 lei. Programul este sustinut exclusiv din fonduri private, partenerii programului fiind companiile Gemini Cad Systems, cu o sponsorizare in valoare de 13 480 lei si Fundatia Autonom ce a oferit o contributie financiara de 3000 lei.

Actionand in spiritul uneia dintre valorile companiei noastre – Evoluam in fiecare zi - am considerat oportun sa ne implicam in sprijinirea educatiei tinerei generatii, prin ,,Programul de Burse pentru copii din mediul rural” initiat de Fundatia Serviciilor Sociale Bethany. Consideram ca acest proiect este viabil, cu implicatii majore in dezvoltarea personala si educationala a elevilor participanti, cat si a activitatii Scolii Liteni, pe care o sprijinim. Prin implicarea noastra dorim sa ajutam copii sa constientizeze ce vor sa devina in viata, sa-i familiarizam cu scolile pe care vor sa le urmeze si desigur, cu mediul efectiv in care isi vor desfasura activitatea scolara”, a declarat Tarquinius Stamate, director Agentia Autonom Rent a Car Iasi.

Programul pilot se va adresa in acest an unui numar de maxim 10 copii urmand ca, dupa evaluarea impactului produs in cadrul proiectului, sa fie extins numarul in anul scolar 2014-2015.

Programul reprezinta o continuare a demersului de reabilitare a scolii realizat in 2013 de Fundatia Bethany prin intermediul unui parteneriat cu Habitat for Humanity Romania si Delphi Diesel Systems Iasi, cu ajutorul carora au fost realizate lucrarile de renovare si reabilitare termica. Proiectul a durat cinci luni si s-a realizat prin sustinerea financiara a Fundatiei Delphi si implicarea a 229 de voluntari de la fabrica Delphi, Fundatia Serviciilor Sociale Bethany si Consiliul Judetean Iasi. Lucrarile au fost coordonate de echipa tehnica Habitat for Humanity Comanesti, iar investitia financiara s-a ridicat la aproximativ 30.000 Euro.

“Inca o data Fundatia Bethany dovedeste ca este preocupata de problemele dureroase existente in comunitatile rurale defavorizate si gaseste solutii viabile pentru rezolvarea lor. Beneficiarii proiectului vor fi 10 copii capabili de performanta scolara, elevi care pot si vor sa munceasca dar mediul de provenienta nu le poate asigura momentan conditiile necesare realizarii acestui deziderat. Implicarea donatorilor, alaturi de scoala si ONG, in selectia copiilor, monitorizarea evolutiei scolare a acestora dar si in derularea celorlalte etape ale proiectului va fi inca un exemplu de buna practica marca BETHANY”, a declarat George Moga, directorul Scolii Gimnaziale Liteni.

Foto: adevarul.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii