ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
02-04-2016, ora 11:47

Fumatul in timpul sarcinii duce la modificarea chimica a ADN-ului fatului (studiu)

Articol de Cristian Amariei
Fumatul in timpul sarcinii duce la modificarea chimica a ADN-ului fatului, cu grave efecte durabile asupra copilului, confirma un studiu international efectuat pe circa 6.600 de femei din diferite tari ale lumii si copiii lor, publicat joi in SUA, unul dintre cele mai vaste efectuate pana in prezent pe aceasta tema, informeaza AFP, citat de Agerpres.

Aparut in revista American Journal of Human Genetics, studiul sugereaza o posibila explicatie pentru legatura observata intre faptul ca mama fumeaza in timpul sarcinii si probleme de sanatate ale copilului ei. Cercetarea arata ca modificarile chimice ale ADN-ului fetal sunt similare cu cele observate la fumatori adulti. Totodata, oamenii de stiinta au identificat si noi gene implicate in dezvoltarea copilului care sunt afectate de tutun.

"Este destul de ciudat sa vedem cum aceste semnale epigenetice constatate la bebelusii expusi la tutun in uter activeaza aceleasi gene ca cele ale unui fumator adult", afirma Stephanie London, epidemiolog la National Institute for Environmental Health Sciences (NIEHS). "Este vorba despre o expunere la tutun prin sange, fatul nerespirand fumul de tigara, multe efecte fiind transmise prin placenta", adauga ea.

Legaturi intre tutun si modificari chimice ale ADN-ului fatului au fost remarcate in studii de mai mica amploare, iar cercetari mai vaste, precum cel mentionat, le ofera oamenilor de stiinta mai multe date care le permit evidentierea unor tendinte.

Pe baza raspunsurilor la un chestionar, femeile insarcinate au fost considerate fumatoare "persistente" in cazul in care fumasera zilnic pe aproape toata durata sarcinii. Acestea au reprezentat 13% din grupul analizat, in timp ce nefumatoarele au fost 62% din total. Restul de 25% au fost plasate in categoria celor care au fumat ocazional si s-au lasat inainte de nastere.

Pentru a analiza efectele tutunului asupra ADN-ului bebelusilor, cercetatorii au prelevat esantioane de sange din cordonul ombilical dupa nasterea copilului. in cazul copiilor ale caror mame faceau parte din categoria "fumatoare persistente", au fost identificate 6.073 de locuri in care ADN-ul era modificat chimic prin comparatie cu bebelusii ale caror mame erau nefumatoare.

Circa jumatate din ADN-ul afectat de tutun este legat de gene implicate in dezvoltarea plamanilor si a sistemului nervos, precum si in cancere ce rezulta din fumat sau in defecte la nastere cum ar fi buza de iepure. O analiza separata a acestor date arata ca multe din aceste alterari ale ADN-ului erau vizibile si la copiii mai mari ale caror mame fumasera in timpul sarcinii.

Urmatoarea etapa pentru cercetatori va fi, intre altele, sa inteleaga mai bine impactul acestor modificari ale ADN-ului si cum ar putea actiona acestea asupra dezvoltarii copilului si a bolilor.

Studiul constituie prima cercetare desfasurata in cadrul consortiului international PACE (International Pregnancy and Childhood Epigenetics) care reuneste mari echipe de oameni de stiinta in vederea studierii efectelor alcoolului, greutatii mamei si poluarii aerului asupra fatului.

     
Tag-uri: fumat, sarcina, copil
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii