A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1735190426.9437.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Franz Kafka, celebrat astazi de Google
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
03-07-2013, ora 15:00

Franz Kafka, celebrat astazi de Google

Articol de Madalina Irimia

Google marcheaza astazi 130 de ani de la nasterea lui Franz Kafka. Franz Kafka (n. 3 iulie 1883, Praga - d. 3 iunie 1924, Viena) a fost un scriitor evreu de limba germana, originar din Praga.

Reprezentant remarcabil al prozei moderne, a exercitat o influenta covarsitoare asupra literaturii postbelice. Romanele sale se caracterizeaza printr-o viziune halucinanta, grotesca, stranie asupra realitatii, marcata de expresionism si suprarealism, in care conditia tragica a omului este reprezentata parabolic.

Franz Kafka s-a nascut la Praga, pe atunci capitala Regatului Boemiei, care facea parte din Imperiul Austro-Ungar, intr-o familie evreiasca, fiu al comerciantului Hermann Kafka si al Juliei Kafka, nascuta Lowy. Limba materna a lui Kafka, in care a si scris mai tarziu, a fost germana, vorbita in acea vreme ca limba materna de aprox. un sfert din populatia orasului Praga. In anul 1880 ponderea populatiei evreiesti la Praga era de 10,3%, iar cea a populatiei germane de 22%.

Dupa absolvirea liceului german, Kafka a studiat dreptul, si-a luat doctoratul, apoi a lucrat un timp la tribunalul din Praga si ulterior ca avocat la compania de asigurari Assicurazioni Generali (1908-1922). A parasit rareori Praga, a calatorit in Italia, Germania, Austria si a vizitat orasul Arad, traind intr-un "cerc stramt" pana catre sfarsitul vietii.

In 1909, Kafka a debutat literar cu primele schite de proza publicate in revista literara Hyperion, care aparea la Munchen. A intretinut o corespondenta asidua, pe durata a circa patru ani, cu Felice Bauer si apoi si cu Milena Jesenska, o cunoscuta scriitoare ceha, care i-a tradus in limba ceha cateva povestiri. Scriitorul a lasat si un jurnal intim, atipic si greu de clasificat.

Initial, Kafka a suferit de o depresie cronica, fapt demonstrat de majoritatea scrisorilor trimise parintilor, surorii sale Ottla si prietenului sau Max Brod. A incercat sa se vindece de depresie recurgand la solutia medicinii naturiste. Imbolnavindu-se de tuberculoza (1917), pe fundalul unui regim vegetarian, care includea si lapte nepasteurizat, Kafka a fost internat intr-un sanatoriu din Italia. Starea sanatatii i s-a agravat si, incepand din 1922, nu a mai putut lucra. Un nou tratament in sanatoriul din Kierling, langa Viena, nu a dat roade. Franz Kafka a murit la 3 iunie 1924 in bratele prietenului sau, doctorul Robert Klopstock, si ale ultimei sale iubite, Dora Dymant.

Post-mortem, opera sa literara, ramasa in cea mai mare parte inedita, a fost publicata de poetul Max Brod, prietenul si legatarul sau testamentar, cel care nu a dus la indeplinire rugamintea lui Kafka sa arda manuscrisele.

Conceptia sa de viata, influentata de filozofia lui Kierkegaard, isi gaseste expresia intr-o modalitate artistica originala, in care elemente de suprarealism se imbina cu o forma de exprimare proprie expresionismului. Prezentand strivirea personalitatii in societate, Kafka infatiseaza destinul fara perspectiva al omului intr-o viziune halucinanta, grotesca, impregnata de anxietate. Romanele si nuvelele sale exprima fie sentimentul tragic, impins la paroxism, al individului expus presiunii destructive al unui monstruos aparat birocratic (Procesul, 1925; Colonia penitenciara, 1919), fie imposibilitatea omului de a descifra sensul existentei sale civice (Castelul, 1926), fie dezintegrarea relatiilor interumane (Metamorfoza, 1915). Impresia de cosmar si tensiunea dramatica, specifice scrierilor lui Kafka, sunt sugerate prin suprapunerea logicului cu absurdul, intr-o forma parabolica, obsesiva. Kafka a exercitat o puternica influenta asupra literaturii contemporane.

Sursa: wikipedia

Foto: 9punto.com

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii