A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719834230.2323.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Franta: Cei trei autori ai luarilor de ostatici au fost ucisi, mai multi civili si-au pierdut viata
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
10-01-2015, ora 07:27

Franta: Cei trei autori ai luarilor de ostatici au fost ucisi, mai multi civili si-au pierdut viata

Articol de Cristian Amariei
Fortele speciale franceze i-au ucis vineri pe cei doi jihadisti acuzati de masacrul soldat cu 12 morti de la Charlie Hebdo, precum si pe autorul unei luarii de ostatici de la un magazin evreiesc din Paris, unde au fost descoperite dupa asalt cadavrele a patru persoane, relateaza AFP.
Deznodamantul pune capat unei perioade de trei zile de urmarire generala dupa atacul asupra sediului publicatiei satirice Charlie Hebdo de miercuri de la Paris, soldat cu 12 morti si 11 raniti. Acest atentat, cel mai sangeros din istoria Frantei, a provocat o unda de soc in lumea intreaga.

Cu putin timp inainte de ora 16.00 GMT, unitatile de elita ale jandarmeriei i-au impuscat mortal intr-o localitate situata la nord-est de Paris pe jihadistii Said si Cherif Kouachi care au iesit tragand asupra fortelor de securitate din tipografia unde se aflau, impreuna cu un ostatic. Un membru al fortelor de ordine a fost ranit in timpul operatiunii, au informat surse de securitate, dar ostaticul a fost eliberat teafar si nevatamat.

Aproape simultan, a fost declansat un asalt asupra magazinului evreiesc din estul Parisului, unde un barbat a luat ostatice mai multe persoane. Doua persoane fusesera ucise in schimbul de focuri care a avut loc la inceputul luarii de ostatici, la putin timp dupa ora 12.00 GMT. Dupa mai multe explozii, politistii au patruns in magazin. La putin timp dupa aceea, cel putin cinci ostatici au fost scosi de politisti din magazin, au constatat jurnalistii AFP.

Autorul luarii de ostatici, Amedy Coulibaly, a fost ucis de fortele de interventie. Nu se stie pentru moment daca cele patru persoane ale caror cadavre s-au gasit in magazin la finalul operatiunii au fost ucise in schimbul initial de focuri sau in timpul asaltului.

In prezent, persista indoieli asupra identitatii unuia dintre mortii descoperiti, despre care nu se stie daca este unul dintre ostatici sau un complice al autorului, sustin surse din politie citate de AFP. Alte patru persoane au fost grav ranite.

'Simtim o imensa tristete pentru toti cei care si-au pierdut viata si le multumim din toata inima fortelor de ordine care au intervenit cu un sange rece care ii onoreaza', a declarat presei ministrul de interne, Bernard Cazeneuve.

Autoritatile franceze s-au confruntat cu o situatie fara precedent in istoria moderna a tarii: doua luari de ostatici la 50 km distanta comise de persoane puternic inarmate si hotarate, ultimul act al unei tragedii care a inceput miercuri cu atentatul de la redactia Charlie Hebdo.

Cartierul in care se afla magazinul evreiesc a fost complet inchis si toti ocupantii imobilelor invecinate au fost rugati sa ramana in locuinte. De asemenea, elevii au fost tinuti in unitatile de invatamant in care se aflau la momentul luarii de ostatici.

'Este o drama. Asta inseamna ca noi, evreii din Franta, trebuie sa plecam in Israel?', intreaba un tanar de 20 de ani. De altfel, diplomatia israeliana a anuntat ca urmareste 'cu ingrijorare situatia de la Paris' si a evocat o 'ofensiva terorista in Franta'.

Autorul luarii de ostatici de la Paris, Amedy Coulibaly, a fost un barbat de culoare de 32 de ani suspectat ca a ucis joi o politista la Montrouge, la periferia sudica a capitalei, si ca a ranit o alta persoana in acelasi atac.

Ucis in asaltul fortelor de ordine, Coulibaly ar fi avut legaturi cu fratii Kouachi. Coulibaly a afirmat chiar pe un post de stiri, BFMTV, ca si-a sincronizat actiunea cu fratii Kouachi si ca este afiliat gruparii Statul Islamic.

Urmarirea lui Cherif si Said Kouachi, doi frati francezi de origine algeriana, intrase vineri dimineata in faza finala, dupa cautari intense in nordul Frantei de miercuri.
Cu strazile pustii, cu obloanele magazinelor trase si cu accesul rutier taiat de fortele de ordine, Dammartin era un oras mort in stare de asediu, in care posturile de televiziune transmiteau in direct interventia fortelor de ordine.
Cherif si Said Kouachi, de 32 si 34 de ani, se aflau de mai multi ani pe lista neagra americana pentru teroristi. Said Kouachi a beneficiat de altfel de instructie in manuirea armelor in Yemen in 2011. Conform mai multor surse locale, el ar fi urmat si cursurile unei universitati fundamentaliste in Yemen inainte de a lupta impotriva militiilor siite din aceasta tara.

Cei doi frati se aflau si pe lista interdictiilor de zbor, care ii impiedica pe cei nominalizati sa ia un avion spre SUA sau paraseasca aceasta tara pe calea aerului.

Potrivit unui conducator auto caruia cei doi i-au furat masina miercuri la Paris, fratii Kouachi ar fi afirmat ca sunt afiliati 'Al-Qaida in Yemen'.

Dupa o reuniune de criza de la Elysee, presedintele François Hollande a facut apel la 'toti cetatenii' sa iasa duminica pe strazi pentru a denunta masacrul de la Charlie Hebdo si sa refuze orice 'supralicitare' sau 'stigmatizare'.

Mai multi lideri europeni si-au anuntat deja prezenta la manifestatia de duminica de la Paris, printre care premierul britanic David Cameron, seful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, cancelarul german Angela Merkel, si presedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Francois Hollande urma sa se adreseze din nou francezilor la ora 19.00 GMT. Pana acum, apelul sau la unitate nationala nu a fost suficient pentru a dezamorsa polemica privind eventuala prezenta a Frontului National, de extrema dreapta, la manifestatie. Primita la Elysée ca si ceilalti lideri politici, presedinta FN, Marine Le Pen, a acuzat faptul ca nu a fost invitata, gest in care a perceput o 'interdictie' pentru miscarea pe care o conduce si reprezentantii sai.

La randul lor, reprezentantii islamului in Franta au facut apel la enoriasi sa condamne terorismul si sa se 'alature masiv la manifestatia nationala' de duminica.

Vineri, zi de rugaciune pentru musulmani, un omagiu a fost adus victimelor atentatului in toate moscheile din Franta. De miercuri au avut loc mai multe incidente care au vizat lacasuri de cult musulmane din Franta.

Sursa: agerpres.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii