STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
19-01-2015, ora 11:27
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Francul, la egalitate cu euro. Ce solutii au politicienii pentru romanii carora le-au crescut ratele
Articol de Cristian Amariei Situatia disperata a romanilor care au credite in franci elvetieni ajunge luni in Parlament.
Cursul de schimb a deschis sedinta de luni cu leul stabil fata de euro in piata interbancara, aproape de 4,51 lei/euro, dar cu o activitate foarte redusa in piata interbancara locala, in timp ce pe pietele externe euro era cotat la egalitate fata de franc, similar cu sfarsitul zilei de vineri.
In jurul orei 10:00, euro era cotat in piata interbancara locala la 4,5040 - 4,5070 lei, fata de 4,5080 lei in tranzactiile perfectate pe finalul sedintei de vineri. La aceeasi ora, un euro era cotat la 1,0016 franci pe pietele externe, la acelasi nivel la care se afla si pe finalul ultimei sedinte de saptamana trecuta. Euro a pierdut din nou teren in raport cu francul pe pietele externe pe timpul noptii, cand au au fost mai activi jucatorii din Asia, fiind cotat in acest interval si la 0,988 euro/franc. Moneda europeana a revenit la egalitate cu francul si chiar a trecut usor peste acesta odata cu mutarea activitatii de tranzactionare in Europa.
"Avem un inceput foarte linistit de saptamana. In raport cu francul elvetian, euro a venit a venit de sub pragul de 1 euro/ franc, dupa ce pe timpul noptii a fost dus sub acest nivel pe piata asiatica. Pentru ziua de luni nu sunt asteptate stiri importante din perspectiva impactului pe euro. Statele Unite sunt inchise si cand nu opereaza piata americana nu se intampla nimic. Ar putea fi ceva miscare pe est-europene, dar nu vor fi multi jucatori de afara. Daca lipseste SUA, Londra este foarte putin activa. Totusi, din cauza situatiei francului elvetian ar putea iesi in regiune unii oficiali cu declaratii cu impact in piata", a declarat pentru MEDIAFAX dealerul unei banci. Volumele din piata locala au fost extrem de reduse in prima ora, cu doar doua tranzactii, la 4,5050 lei/euro, respectiv 4,5070 lei/euro.
In regiune, forintul si zlotul inregistrau o depreciere de 0,4% in deschiderea pietei. Piata bancara din SUA este inchisa luni pentru o sarbatoare nationala.
Creditele in franci au ajuns in Parlamentul Romaniei
Biroul permanent al Comisiei de Buget-Finante din Parlamentul Romaniei va decide luni daca cere sau nu o sesiune extraordinara pentru gasirea unor solutii.Pana una alta, PSD propune restructerarea acestor imprumuturi prin programul supranumit "electorata". PNL ar vrea mai degraba crearea unui "mecanism de interventii pentru situatii de calamitate financiara". Ambele partide evita deocamdata sa spuna daca sustin sau nu conversia creditelor din franci in lei la un curs stabilit prin lege.
Viorel Stefan, presedintele comisiei de Buget Finante, spune ca PSD va sustine in primul rand rescadentara creditelor prin asa zisa "electorata", modificata prin cresterea plafonului.
Viorel Stefan: "Poate sa fie o norma legislativa care sa rezolve cel putin pentru 2-3 ani de zile, sa rezolve aceasta chestiune."
Acum, legea prevede reducerea ratei cu maximum 900 de lei pe o perioada de 2 ani pentru cei cu venituri sub 2.000 de lei brut. Reducerile se adauga ulterior la ratele de dupa terminarea perioadei de gratie. Totusi, o parte din costurile ulterioare ar fi suportate de stat prin scutiri de impozit. Acest ajutor fix, limitat, poate fi insa insuficient daca francul se apreciaza in continuare.
PNL cere convocarea unei sesiune extraordinare si audierea conducerii BNR. Pentru ce?
Andreea Paul Vass, deputat PNL: "Sa gandim un mecanism de interventie pentru situatii de calimitate financiara."
Mecanismul ar fi similar cu cel folosit in agricultura pentru interventii in caz de calamitate. Nu se stie insa cine s-ar califica, cat de mare va fi ajutorul si nici cine il plateste.
Si PMP a anuntat ca va depune o initiativa legislativa similara cu propunerile facute deja de o asociatie neguvernamentala. "Solutia pe care o vad eu este o modificare legislativa care sa presupună posibilitatea convertirii creditelor din valuta in moneda naţională cu o marja de maximum 20% în plus sau in minus fata de valoarea la care s-a acordat creditul" a declarat Elena Udrea.
Solutia PMP se refera la toate creditele in valuta, nu doar cele in franci. In Senat a fost deja aprobat un proiect alt de lege ce prevede conversia creditelor din valuta in lei fara costuri si garantii suplimentare, dar nu precizeaza clar la ce curs. Proiectul se afla acum in Comisia de Buget Finante a Camerei Deputatilor, unde s-a discutat si despre conversia la cursul de la data acordarii imprumutului plus 20%, dar nu s-a luat o decizie. Un curs de avantajos pentru clienti, dar care le-ar produce mari pierderi, sustin bancile comerciale sustinute de Banca Nationala. Acest rau ar fi totusi mai mic decat imposibilitatea clientilor de a-si mai plati ratele.
Viorel Stefan: "Din punct de vedere al conversiei, pozitia PSD-ului este ....privind cu mare atentie la ce spune Banca Nationala. Atunci cand cineva castiga, undeva in lumea asta se inregistreaza o pierdere egala cu acel castig. Intrebarea este cine suporta aceasta pierdere. Daca preluarea pe bilanturile bancilor a acestei pierdei inseamna o pierdere mai mica decat incadrarea in categoria creditelor neperformante a intreg portofoliului de credite in franci elvetieni, atunci asta poate sa fie o solutie buna."
Printr-o solutie similara a reusit sa-si resolve Ungaria problema creditelor in franci elvetieni. La cererea guvernului condus de premierul Victor Orban, creditele au fost refinantate in forinti la un curs bun pentru clienti. Pierderile au fost suportate de catre banci, Guvern dar si clientii care au platit procente in plus fata de momentul imprumutului. Daca atunci masura a fost aspru criticata, acum Victor Orban e considerat un erou in Ungaria.
Darius Valcov: "Sa intelegem in ce stat traim. Nu stiu daca Romania este Ungaria, daca doreste sa mearga pe acest model. Sa vedem solutiile economice pe care le avem azi, fara a ingradi castigul dreptul altor jucatori pe piata."
Intr-un punct de vedere trimis Guvernului in noiembrie, BNR propunerea conversia creditelor la cursul pietei, nu la unul stabilit prin lege. Saptamana viitoare Ministrul Finantelor a anuntat ca se va intalni din nou cu conducerea BNR si cu cele 6 banci care au dat credite in franci elvetieni.
Sursa: stirileprotv.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email