A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1734792317.7388.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Fondurile europene nu stimuleaza asocierea micilor producatori
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

EDUCATIE
27-07-2012, ora 18:09

Fondurile europene nu stimuleaza asocierea micilor producatori

Articol de Cristian Amariei

Din totalul de 25 de milioane de euro alocate pentru infiintarea grupurilor de producatori, Romania a accesat doar 700.000 de euro.

Una dintre formele de asociere ale micilor fermieri finantate din fonduri europene este „Infiin­tarea grupurilor de producatori“, masura cuprinsa in Programul National de Dezvoltare Rurala (Masura nr. 142), pentru care Romaniei i-au fost alocate 25 milioane euro. Finantarea se acorda in transe anuale, pe o perioada de cinci ani, in functie de valoarea productiei comercializate, si poate ajunge pana la 390.000 de euro. De notat ca aceste fonduri sunt nerambursabile in proportie de 100%. Conditia este ca grupul sa aiba cel putin cinci membri, sa fie inregistrat ca persoana juridica si sa fie recunoscut de MADR. Se pot asocia producatori agricoli din toate sectoarele - cultura vegetala, viticultura, horticultura, cresterea animalelor etc. Avantajele intrarii intr-o astfel de asociere sunt importante: reducerea costurilor de productie, accesul la tehnologie, cresterea competitivitatii etc.

Din pacate, acest program generos s-a dovedit a fi un esec: pana la 1 iulie a.c, au fost incheiate doar 34 de contracte de asociere, in valoare de cinci milioane de euro, din care, plati efective doar 0,7 milioane euro. Motivele? Potrivit unui studiu efectuat recent de Centrul Roman de Politici Europene (CRPE), intitulat chiar asa: „De ce nu este atractiva asocierea?“, principalul motiv pentru care producatorii agricoli refuza aceasta forma de asociere este teama si fuga lor de fiscalizare: „Intrarea intr-un grup de producatori presupune in primul rand intrarea in economia formalizata, pentru ca subventia e legata de productia vanduta, deci dovedibila prin acte“.

Sursa: capital.ro

Foto: fondurieuropeneromania.info

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii