ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
25-12-2014, ora 09:35

Florenta isi face griji pentru sculptura „David” de Michelangelo. Ce pericol ameninta magnifica statuie?

Articol de Cristian Amariei
Regiunea Florenta a inregistrat peste 250 de cutremure in ultimele trei zile, dintre care 15 au avut magnitudine peste trei, provocand neliniste in Italia, in special pentru soarta sculpturii renascentiste "David", lucrare realizata de Michelangelo, transmite AFP.

Potrivit Institutului national pentru geofizica si vulcanologie (INGV), seismele au fost inregistrate in Chianti, intre Florenta si Sienna. Cele mai puternice doua cutremure, cu magnitudinea de 3,8 si 4,1 au avut loc vineri dimineata, dar mai multe seisme cu magnitudini intre 3 si 3,5 au fost resimtite sambata inainte de rasaritul soarelui.

Nu au fost semnalate victime, iar pompierii au anuntat producerea a doar catorva pagube minore in apropierea epicentrului, la treizeci de kilometri sud de Florenta.

Potrivit presei italiene, circa 200 de locuitori ai acestei zone au preferat sa nu stea acasa vineri noapte, dormind in corturi, masini si rulote.

Cresterea numarului miscarilor telurice provoaca insa ingrijorari si pentru patrimoniul arhitectural si cultural inestimabil al Florentei.

Astfel, ministrul Culturii, Dario Franceshini, a anuntat sambata ca statul italian va da cei 200.000 de euro necesari asigurarii unui soclu antiseismic pentru celebra sculptura "David" a lui Michelangelo.

In primavara, un studiu a aratat ca aceasta sculptura, capodopera a Renasterii, realizata dintr-un bloc de marmura deja fisurat si cantarind peste cinci tone, este in pericol sa se darame din caza unor microfisuri in zona picioarelor statuii.

Un soclu pentru protejarea statuii impotriva tuturor vibratiilor, provocate de lucrari sau de seisme, a fost preconizat, iar cutremurele recente "fac acest proiect chiar mai urgent", a explicat ministrul Culturii intr-un comunicat. "O capodopera precum «David» nu trebuie supusa niciunui risc", a spus oficialul italian.

Angelo Tartuferi, director al Galeriei Academiei din Florenta, care expune statuia, a declarat pentru agentia de presa Ansa ca, prin aceasta finantare, soclul ar trebui sa fie gata in decurs de un an.

Ultimul seism important din Italia, din aprilie 2009, in Aquila, a fost precedat, timp de mai multe saptamani, de o multitudine de mici seisme. Cutremurul a avut magnitudinea 6,3 si a dus la decesul a 309 persoane.

In regiunea Florenta, seismul cel mai important din istoria recenta a avut loc in 1895. Cu o magnitudine de 5,4, seismul a provocat numeroase pagube in regiunea dealurilor din nordul orasului.

Sursa: descopera.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii