A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719758810.19.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Filmul Documentar de Lung-metraj “Un Veac fara Tezaur”. Povestea unei bogatii pierdute
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
07-07-2014, ora 18:32

Filmul Documentar de Lung-metraj “Un Veac fara Tezaur”. Povestea unei bogatii pierdute

Articol de Madalina Irimia

Filmul documentar “Un Veac fara Tezaur” isi propune redarea patrimoniului cultural romanesc cat si european a Tezaurului, mai exact a celor 41 de vagoane pline cu aur, bijuterii, tablouri, icoane, etc. plecate din Romania la Moscova, in 1916 si 1917.

Scenariul filmului a fost declarat castigator la concursul organizat de Centrul National al Cinematografiei, in sesiunea martie 2013, la sectiunea documentare.

Abordarea filmului este una noua, cadrul narativ, filonul istoric, personajele implicate, lasa in urma ipostaza de victima si arata tot ce inseamna el din punct de vedere fizic si obiectiv dar si cultural si artistic.

Militarea pentru cunoasterea Tezaurului face cunoscuta dimensiunea patrimoniului si subliniaza faptul ca acesta detine valori unice, irepetabile si foarte pretioase ale lumii.

Ce este tezaurul si cum a ajuns el istorie?

Tezaurul Romaniei este tezaurul care a fost trimis in Rusia tarista in timpul primul razboi mondial cu scopul de a fi adapostit de armatele Puterilor Centrale, care ocupasera o parte insemnata a teritoriului Romaniei si amenintau sa ocupe intreaga tara.

Din nefericire, tezaurul a mai fost niciodata returnat in intregime Romaniei. El includea tezaurul Bancii Nationale a Romaniei, valori apartinand unor diverse banci romanesti private, societati comerciale, persoane particulare, colectii de arta, bijuterii, arhive, etc. Dupa Marea Revolutie din Octombrie si preluarea puterii de catre comunisti, URSS, sub conducerea lui Lenin, a sechestrat tezaurul si a refuzat restituirea acestuia. Dupa indelungi tratative, s-au returnat doar 33 de kilograme de aur, 122 de lucrari pictate de Nicolae Grigorescu si vestita closca cu pui de aur din Tezaurul de la Pietroasele.

Dincolo de valoarea propriu-zisa a Tezaurului, introducerea obiectelor din tezaurul Romaniei in circuitul muzeal poate genera ea insasi un flux constant de venituri.

Miza geopolitica

"Repatrierea" tezaurului nu este un castig doar pentru Romania, ci si pentru Europa si lumea occidentala in general. Reintroducerea obiectelor in circuitul muzeal are o dimensiune globala, intrucat nu doar romanii vor fi cei care vor beneficia de accesul la ele, ci orice alt turist, om de cultura sau stiinta interesat de ele.

Miza mediatica

Problematica Tezaurului Romaniei si al restituirii lui a fost recurent adusa pe agenda media, generand dezbateri publice in care au fost angrenate persoane din diferite sfere profesionale. Mai mult, fie ca au optat pentru un cadraj justitiar, moral, identitar sau cultural, abordarea jurnalistilor a fost una predominant emotionala. Aura de mister si incertitudine care s-a constuit in jurul acestui subiect a actionat ca un bun resort de crestere a interesului pentru aceasta poveste de "un veac" ce inca isi asteapa finalul.

Miza emotionala

Tezaurul Romaniei este parte a trecutului nostru ca natiune, ceea ce inseamna ca ne apartine si ne defineste ca romani. Restituirea lui echivaleaza cu un gest simbolic de recastigare a propriului trecut si de restabilire a unei ordini morale firesti.

Miza civica

Tezaurul Romaniei este o problema publica ce co-intereseaza atat actorii individuali, cat si pe cei institutionali. Interesul si implicarea in intelegerea acesteia si in gasirea unor solutii de gestionare a ei poate fi privita si ca o datorie pe care fiecare dintre noi, la nivel individual si colectiv, o avem nu doar fata de trecut, ci si fata de viitoarele generatii. Mai mult, este un mod simbolic de a arata ca ne pasa si ca stim sa ne asumam in mod real aceasta identitate nationala care, vrem nu vrem, ne defineste.

Miza culturala

Tezaurul Romaniei inseamna cultura: obiecte de arta antice, tablouri de patrimoniu, obiecte de cult sau carti vechi care ar fi un important castig odata cu intrarea lor in circuitul muzeal. De la simplul vizitator, pana la artisti si oameni de stiinta, cu totii se pot bucura si pot valorifica experineta accesului la aceste obiecte din patrimoniul cultural romanesc (si universal).

Dan Necsulea

Cunoscutul regizor Dan Necsulea este distins cu 7 premii internationale intre care Marele Premiu European pentru Cel Mai Bun Scenariu de Televiziune atribuit de UER la Geneva in 1997 si premiul pentru Cel mai bun documentar la MIPA 2001.

Este cunoscut publicului romanesc prin sute de productii semnate nu numai ca regizor, dar si ca scenarist sau producator, filme de lung metraj, documentare, spectacole de teatru pentru televiziune, seriale tv, din care amintim doar „Ochii care nu se vad..." „Tandretea Lacustelor", „Stalpii societatii", „Memorialul Bucurestilor". In toamna anului trecut, Dan Necsulea, aflandu-se la Torino, unde filmul sau documentar "Fotografie de adio", parte din Memorialul Bucurestilor, a fost selectionat in prestigiosul Festival PRIX ITALIA, a sesizat interesul publicului european fata de problematica romaneasca. In acest sens, conducerea postului RAI Uno a decis sa difuzeze acest film, o premiera absoluta pentru un producator TV din Romania.

Filme regizate de Dan Necsulea

-Sa invingi prin iubire (2007)

-Tandretea lacustelor (2002)

-Ochii care nu se vad (1994)

-Stalpii societatii (1988)

-Ochii care nu se vad (1986)

-Lansarea (TV) / Lansarea (1984)

-Visul unei nopti de iarna (TV) / Visul unei nopti de iarna(1980)

-Fata buna din cer (1977)

-Haina de piele (1972)

-Jaguarul (TV) / Jaguarul (1971)

-Regizorul (1968)

Filmografie - scenarist

-Un veac fara tezaur - in productie

-Ridicarea Cortinei (2010)

-Lansarea (TV) / Lansarea (1984)

-Jaguarul (TV) / Jaguarul(1971)

-Regizorul (1968)

Filmografie – producator executive

-Tandretea lacustelor (2002)

Filmografie – producator

-Memorialul Bucurestilor (2000) - producator

-Romania versus Cheng (1998) - producator

- UN VEAC FARA TEZAUR

Ce aduce nou documentarul "Un Veac Fara Tezaur"?

-Este o forma de IMPLICARE CIVICA intr-o problema de interes national/general, ceea ce inseamna o baza larga de persoane ineresate, din categorii de public diferite.

- Este o forma de a sprijini CULTURA romaneasca si europeana, militand pentru introducerea in circuitul public a unor obiecte de o valoare culturala semnificativa si contribuind la realizarea documentarului care va fi el insusi un produs cultural.

-Dezbaterile publice generate de acest documentar, precum si documentarul in sine va creea o presiune asupra autoritatilor in sensul unei mai bune gestionari a procesului de repatriere a Tezaurului Romaniei. Ca urmare, dincolo de valoarea culturala si informativa a documentarului, se asteapta ca el sa aiba efecte concrete la nivel de actiune institutionala, ceea ce aduce un plus de sustenabilitate acestui proiect.

Foto: mediafax.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii