ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
07-01-2013, ora 05:17

Fata cu prenume interzis in Islanda da in judecata statul

Articol de Madalina Irimia

Blaer Bjarkardottir, o adolescenta in varsta de 15 ani din Islanda, a dat statul in judecata pentru a obtine dreptul de a-si folosi legal prenumele.

Fata fara prenume oficial locuieste in Islanda si are 15 ani.

Blaer Bjarkardottir a dat in judecata statul islandez pentru ca i-a fost interzis prin lege sa isi foloseasca prenumele in tara natala. Blaer, care in islandeza inseamna "briza usoara", nu a fost aprobat de guvern, asa incat fata a ramas fara prenume.

In Islanda, ca si in alte tari (Germania, Danemarca), exista anumite reguli in ceea ce priveste alegerea prenumelor copiilor la nastere, iar cel al fetei nu se afla pe lista aprobata de guvern.

Registrul oficial al prenumelor din Islanda contine 1.712 prenume masculine si 1.853 prenume feminine care corespund gramaticii si pronuntiei locale. Autoritatile spun ca lista are rolul de a-i feri pe copii de eventuala rusine de a purta un prenume ciudat. Parintii pot alege un prenume din aceasta lista sau pot solicita unui comitet special alt prenume, acest organism fiind cel care le permite sau nu folosirea prenumelui dorit.

In cazul lui Blaer, mama fetei, pe nume Bjork Eidsdottir, spune ca a aflat ca prenumele ales nu se afla pe lista dupa ce a fost informata de preotul care i-a botezat fiica.

Comitetul nu a acceptat acest prenume deoarece cuvantul "blaer" este de gen masculin in islandeza si a fost considerat nepotrivit pentru o fata. De aceea, in toate documentele sale oficiale, Blaer este identificata drept "Stulka" ("fata"). Nemultumita ca a trebuit sa explice mereu in diferite institutii sau la banca de ce a ajuns sa nu aiba un prenume, Blaer s-a hotarat sa dea statul in judecata pentru a i se permite sa poate oficial numele de botez.

Sursa: apropo.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii