A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719817651.475.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Fanteziile SF devin realitate: in curand vom putea scrie in aer
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
25-02-2013, ora 11:29

Fanteziile SF devin realitate: in curand vom putea scrie in aer

Articol de Madalina Irimia

Un sistemul numit "airwriter", care permite scrierea in aer, prin miscari ale mainii, a fost dezvoltat la Institutul de Tehnologie din Karlsruhe, Germania si in viitorul apropiat ar putea face parte din viata noastra de zi cu zi.

Sistemul foloseste o manusa dotata cu senzori de accelerare si cu giroscoape, cu ajutorul carora este urmarita pozitia mainii in aer, iar literele sunt descifrate cu ajutorul unei metode de recunoastere a tiparului miscarii. Miscarile sunt transformate in semnale specifice, pe care un computer le recunoaste si le traduce intr-un text. Computerul poate distinge miscarile caracteristice scrisului de alte tipuri de miscari ale mainii - cele asociate cu gatitul sau spalatul, de pilda - si le ignora pe acestea, activandu-se doar cand utilizatorul scrie ceva in aer.

Pentru fiecare litera a alfabetului, in memoria sistemului este stocat un model statistic al tiparului caracteristic al miscarii de scriere a acelei litere, ceea ce permite dispozitivului sa recunoasca literele si sa completeze rapid cuvintele. Caracteristicile scrisului de mana al fiecarui utilizator sunt invatate in timp de catre sistem.

Ansamblul poate fi utilizate pentru a transmite SMS-uri si mesaje e-mail. Intr-o etapa ulterioara, sistemul ar putea fi integrat in imbracamite, pentru a putea fi utilizat oricand.

Sistemul poate recunoaste propozitii complete scrise cu majuscule si are, in prezent, un vocabular de 8.000 de cuvinte.

Rata de eroare este de 11%, dar, odata invatat stilul individual al utilizatorului (scrisul de mana al acestuia), rata de eroare scade la 3%, a explicat Cristoph Amma, inventatorul sistemului "airwriter".

E posibil ca "airwriter" sa poata fi utilizat in combinatie cu sistemul Google Glass, ceea ce va schimba radical tehnologia si cultura comunicarii.

In prezent, oamenii de stiinta lucreaza la perfectionarea sistemului, incercand in acelasi timp sa ii micsoreze dimensiunile, pentru a-l face mai usor de utilizat.

Sursa: descopera.ro

     
Tag-uri: scriere, aer, SF
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii