A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719833662.0982.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

FPTR: Romanii au cheltuit 36,4 milioane euro pentru servicii turistice in vacanta de Revelion 2015
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
06-01-2015, ora 10:42

FPTR: Romanii au cheltuit 36,4 milioane euro pentru servicii turistice in vacanta de Revelion 2015

Articol de Cristian Amariei
Peste 161.000 de romani au cheltuit aproximativ 36,4 milioane euro in tara si strainatate pentru petrecerea Revelionului 2015, conform unui comunicat al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR).

Peste 152.000 de romani si-au petrecut Revelionul in statiunile din tara, in crestere cu 38% fata de anul trecut, cheltuind aproximativ 142,07 milioane de lei, cu 51% mai mult comparativ cu anul precedent. in strainatate au calatorit, pentru petrecerea sarbatorilor de iarna din acest an, aproape 9.000 de turisti, in scadere cu 12% comparativ cu 2014. Acestia au cheltuit in afara tarii, pentru servicii turistice, aproximativ 4,8 milioane de euro, in scadere cu peste 8% fata de anul anterior, potrivit studiilor FPTR.

Din analiza realizata de FPTR, s-a constatat ca, fata de anul trecut, numarul romanilor care au ales sa petreaca Revelionul in strainatate a scazut, dar a crescut semnificativ numarul celor care au ales destinatii turistice din Romania.

"Dupa un an bogat in evenimente si cu speranta pentru un an mai bun, romanii nu au fost cumpatati in cheltuirea banilor pentru deplasari, au demonstrat ca stiu sa se distreze si sa profite de vacanta prelungita de Revelion, unii alegand sa plece in destinatii externe, iar altii preferand sa petreaca intr-un club, restaurant, un hotel sau o pensiune din tara', spun reprezentantii FPTR.

Cresterea numarului de turisti in Romania se datoreaza campaniei de clasificare derulata de Autoritatea Nationala pentru Turism in 2014, fiind clasificate in acest an peste 70.000 de noi locuri de cazare. Cea mai mare crestere se constata in segmentul rural, unde numarul de locuri clasificate aproape ca s-a dublat. Din totalul de 100.000 de locuri de cazare, 80.000 de locuri au fost puse la dispozitie in aceasta perioada, fiind ocupate in proportie de 70% de cei 56.000 de turisti care au preferat sa-si petreaca revelionul la tara.

Cresteri s-au inregistrat si in zonele montane, unde 37.050 de persoane au optat sa-si petreaca vacanta la munte, iar 31.500 de turisti au platit pentru ofertele de Revelion ale hotelurilor din marile orase ale Romaniei, in crestere cu aproximativ 5% fata de anul anterior. Alti 27.000 de romani au ales sa petreaca sarbatorile in statiunile balneare, pentru litoral au optat doar 500 de persoane, iar pentru Delta Dunarii numai 100.

"Tarifele percepute in perioada sarbatorilor au crescut fata de anul anterior cu o medie de 5%. Cererea a fost foarte mare in zonele montane si in marile orase, iar cresterea mica a tarifelor fata de anul trecut a facut ca hotelurile, restaurantele si cluburile sa fie ocupate in proportie mai mare in comparatie cu Revelionul 2014. Preferintele romanilor s-au indreptat catre hotelurile de categorie foarte buna, hoteluri renumite sau spre oferte foarte ieftine', spun reprezentantii FPTR.

Cele mai cautate zone au fost Valea Prahovei, Poiana Brasov, Paltinis, Calimanesti, Felix si zonele traditionale rurale Bran-Moeciu, Maramures, Bucovina.

Numarul romanilor care au petrecut sarbatorile de iarna in alte tari a scazut cu aproximativ 12% fata de anul 2014, ajungand la 8.940 de turisti. Statisticile demonstreaza ca romanii au cheltuit mai putini bani in strainatate pentru aceste sarbatori, aproximativ 4,8 milioane euro, in scadere cu 8% fata de anul anterior. Se constata si anul acesta o crestere a cererii pentru destinatiile exotice, datorata unui numar mare de zile libere ce permite deplasari in destinatii indepartate si a schimbarii mentalitatii romanilor cu venituri peste medie, care au inceput sa renunte la economii in ceea ce priveste vacantele. Cele mai solicitate destinatii externe au ramas Austria, Bulgaria, Grecia, Franta.

O mare parte dintre turistii romani si-au cumparat servicii turistice folosind sisteme de rezervari online, de aceea numarul turistilor individuali, care nu apeleaza la servicii de turism organizat prin agentii, este in continua crestere, insa numarul acestora nu poate sa fie apreciat.

Surs: agerpres.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii