STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
15-06-2016, ora 08:44
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
FMI cere masuri de AUSTERITATE: Facilitatile fiscale de anul viitor ar trebui amanate sau anulate
Articol de Cristian Amariei Masurile fiscale aprobate de autoritatile romane sunt prociclice si vor duce la cresterea datoriei publice iar cele care vor intra in vigoare anul viitor ar trebui anulate sau amanate pentru a se putea face economii la buget si a se readuce datoria publica pe un trend descendent, sustine seful misiunii Fondului Monetar International in Romania, Reza Baqir.
"In raportul expertilor nostri pe Articolul IV, care urmeaza sa fie publicat, am explicat ca masurile fiscale aprobate anul trecut sunt prociclice, punand datoria publica pe traiectorie crescatoare. Alte reduceri de taxe sunt anuntate si vor veni la un moment cand consumul privat deja este puternic si aceasta este definitia esentiala a prociclicitatii. Noi am sugerat in raportul expertilor ca, pentru a atinge obiectivul de a face economii la buget pentru perioade dificile, pentru a readuce datoria publica pe o traiectorie descendenta, trebuie sa se renunte la aplicarea masurilor fiscale programate sa intre in vigoare anul viitor sau sa fie amanate pana se pot vedea rezultatele din imbunatatirea administrarii fiscale", a explicat marti Reza Baqir, in cadrul unei dezbateri organizata de Ministerul Finantelor Publice.
Potrivit acestuia, din reforma salariilor se pot obtine economii de 1,5% din PIB. De asemenea se pot face economii la cheltuielile de capital, pentru ca in Romania acestea sunt mai mari decat pe celelalte segmente, insa calitatea infrastructurii rezultate din aceste cheltuieli este redusa.
Totodata, reprezentantul FMI sustine ca proiectele mari trebuie prioritizate, iar aceasta masura trebuie extinsa apoi la proiecte medii si la cele locale. In plus, trebuie realocate fondurile de pe proiecte ineficiente catre cele cu eficienta mai mare.
"Planificarea investitiilor trebuie sa se bazeze pe evaluari ale riscului satisfacatoare si apoi un sistem de control al angajamentelor trebuie derulat pentru toate entitatile de stat pentru a evitat problemele de executie bugetara", a mai spus Baqir.
In plus, in anumite zone precum educatia si sanatatea, nivelul este scazut in Romania comparativ cu alte tari si este spatiu pentru imbunatatirea rezultatelor, in opinia reprezentantului FMI. Insa, potrivit acestuia, scaderea veniturilor bugetare pe fondul reducerilor de taxe va pune presiune mai mare pe cheltuieli, intr-un moment in care rezultatele din sanatate sau educatie sunt slabe.
Totodata, Reza Baqir atrage atentia asupra evolutiei executiei bugetare pe parcursul anului, care poate influenta calitatea cheltuielilor. "Atunci cand te uiti la executia bugetara, o paradigma pe care o vezi este ca, in timp ce exista mai multe luni cu excedent sau cu un deficit nepronuntat, in mod tipic in ultimele doua luni va exista o executie masiva a cheltuielilor. Atunci o intrebare care se poate pune este daca acest fapt duce la grabirea cheltuielilor, care se reflecta intr-o calitate scazuta", a adaugat reprezentantul FMI.
In afara reducerii TVA de la 20% la 19%, Codul Fiscal mai prevede, pentru 2017, eliminarea taxei pe constructiile speciale si a supraaccizei la carburanti.
Executia bugetului general consolidat pe primele patru luni ale anului 2016 s-a incheiat cu un excedent de 130 milioane de lei, respectiv 0,02% din PIB, fata de 5,96 miliarde de lei, respectiv 0,84% din PIB, inregistrat in aceeasi perioada a anului 2015, informeaza, miercuri, Ministerul Finantelor Publice (MFP).
La sfarsitul primului trimestru al anului in curs, excedentul bugetar a atins 3 miliarde lei, respectiv 0,4% din PIB.
Sursa: rtv.net
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email