A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719816829.5795.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

FMI: Principalele riscuri la adresa perspectivei economice a Romaniei sunt incertitudinile electorale si cele externe
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
12-05-2016, ora 10:02

FMI: Principalele riscuri la adresa perspectivei economice a Romaniei sunt incertitudinile electorale si cele externe

Articol de Madalina Irimia
Economia romaneasca traverseaza o revenire ciclica sprijinita de cererea interna puternica astfel incat cresterea PIB ar urma sa atinga 4,2% in 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale si cele externe, arata expertii FMI intr-un raport elaborat in urma consultarilor cu Romania in baza Articolului IV din Statutul FMI, potrivit unui comunicat publicat miercuri pe pagina de Internet a institutiei financiare internationale.

"Pe partea interna, masurile populiste intr-un an electoral ar putea afecta in mod negativ increderea si descuraja investitiile. Pe partea externa, o deteriorare a perceptiei de risc privind pietele emergente ar putea declansa iesiri de capital, deprecierea monedei si o crestere a raportului dintre datoria externa si PIB. Mentinerea unui nivel adecvat al rezervelor, un regim de schimb flexibil si rezerve fiscale vor fi cruciale pentru reducerea riscurilor", se arata in comunicatul FMI.

Comitetul Director al FMI se declara ingrijorat de recentele masuri de relaxare fiscala prociclica, de modificarile legislative din sectorul financiar care ar putea afecta in mod negativ stabilitatea financiara precum si de incetinirea reformelor structurale.

"Avand in vedere relaxarea fiscala semnificativa adoptata in ultimul an, este crucial ca politica fiscala sa fie ancorata pe o traiectorie credibila de reducere a datoriei pe termen lung. Anularea reducerilor de taxe preconizate sau amanarea lor pana la identificarea masurilor compensatorii vor ajuta la indeplinirea acestor obiective", sustine FMI.

De asemenea, comitetul director cere intensificarea eforturilor pentru intarirea guvernantei la companiile de stat si imbunatatirea utilizarii fondurilor europene. "Va fi de asemenea important ca politicile in domeniul salariilor in sectorul public si salariului minim sa tina cont de spatiul fiscal, cresterea productivitatii si chestiunile care tin de competitivitate", se arata in document.

Comitetul director considera ca inasprirea politicii monetare este adecvata avand in vedere prognozele actuale de inflatie si recomanda autoritatilor sa inceapa sa reduca decalajul dintre dobanzile de pe piata si dobanda de politica monetara, sa absoarba lichiditate de pe piata si sa ingusteze si mai mult coridorul de dobanda.

Comitetul director saluta progresele realizate in consolidarea sectorului financiar, in special reducerea nivelului creditelor neperformante dar totodata avertizeaza ca masurile destinate sprijinirii debitorilor ar putea submina stabilitatea financiara, predictibilitatea justitiei si cresterea creditului. "Comitetul director cere autoritatilor romane sa reconsidere masurile adoptate recent si sa introduca garantii adecvate", se arata in comunicatul FMI.

Misiunea FMI a realizat evaluarea anuala a economiei romanesti in luna martie a acestui an, la Bucuresti.

Consultarile periodice prevazute de Articolul IV din Statutului Fondului constituie un exercitiu de supraveghere care este obligatoriu pentru toate statele membre. Scopul consultarilor in baza Articolului IV este examinarea situatiei financiare si economice la nivel national si formularea unor recomandari generale referitoare la politicile monetare, politicile financiare si economice de urmat pentru asigurarea stabilitatii si a unei evolutii pozitive la nivelul economiei.

Sursa: agerpres.ro
     
Tag-uri: romania, economie, fmi
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (1)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii