ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
24-12-2015, ora 10:39

FELICITARI DE CRACIUN vechi, din perioada interbelica si imediat dupa. Ce mesaje se trimiteau atunci - FOTO

Articol de Madalina Irimia
Intr-o era a felicitarilor virtuale si SMS-urilor, felicitarile clasice par pentru unii ceva invechit, pentru altii reprezinta insa amintirea clipelor copilariei.
Prima felicitare de Craciun s-a vandut la Londra, in 1843, dupa aparitia timbrului postal. Imaginea infatisa trei generatii ale unei familii care tineau un toast pentru destinatarul felicitarii. Pe felicitare aparea mesajul ''Happy Christmas'' (Craciun Fericit).

Englezii conservatori au fost scandalizati de aparitia in imagine, alaturi de paharul cu vin, a unui copil, insa oamenii de rand au fost cuceriti pe loc, astfel ca 2050 de felicitari au fost tiparite si vandute in acel an pentru un siling bucata.

Felicitarile de Craciun s-au raspandit rapid in toata lumea. in perioada interbelica, in Romania, trimiterea unei felicitari era un fapt obisnuit. Cele mai multe erau trimisa, insa, de Familia Regala si artistocratie.

Unele dintre felicitari erau produse in serie, altele erau facute la comanda de pictori si graficieni. Felicitarile erau, de regula, transmise prin intermediul servitorilor. Uneori erau duse personal destinatarului si lasate majordomulului, caz in care unul dintre colturi era indoit pentru a dovedi ca expeditorul a facut efortul de a veni personal.

Acestea contineau mesaje precum ''Sarbatori Fericite'', ''Craciun Fericit'', ''La Multi ani'', dar si alte urari si mici poezioare. Unii scriau chiar pe partea unde era desenul respectiv, lucru frecvent inainte de Primul Razboi Mondial, dupa cum puteti vedea in imaginea de mai jos.
Felicitare de Craciun din 1904

Dupa instaurarea regimului comunist, felicitarile au continuat sa se trimita intr-un ritm si numar foarte mare. Mos Craciunul din ele a fost, insa, inlocuit de Mos Gerila, iar "Craciun fericit" a fost inlocuit cu "La multi ani". Totodata, Decembrie era luna cadourilor, iar bradul de Craciun a devenit "pom de iarna". Ilustratele cu urari erau trimise prin posta.

Mai jos, gasiti cateva felicitari care se trimiteau de Craciun in prima jumatate a secolului trecut:
Felicitare de Craciun din 1915.
Felicitare de Craciun, pictata manual, 1923
Felicitare de Craciun din 1927, pictata manual si aurita
Felicitare de Craciun - Mos Gerila, in perioada comunista
Felicitare de Craciun - Scena Romantica 1915
Felicitare de Craciun din 1930
Felicitare de Craciun trimisa de Patriarhul Nicodim in 1941

Sursa: descopera.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii