A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719831904.2204.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Extremistii maghiari acuza justitia romana: „Nici de Craciun nu s-a terminat calcatul in picioare”
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
30-12-2015, ora 09:20

Extremistii maghiari acuza justitia romana: „Nici de Craciun nu s-a terminat calcatul in picioare”

Articol de Cristian Amariei
Reprezentantii gruparii extremiste maghiare "Miscarea de Tineret 64 de Comitate" din Transilvania (HVIM), al carei lider a fost pus marti sub urmarire penala si ridicat de catre DIICOT, au venit cu clarificari referitoare la perchezitiile de astazi ale procurorilor.

Anchetatorii au descins, marti, la mai multe adrese din judetul Covasna, inclusiv la locuinta lui Szocs Zoltan, presedintele HVIM, asupra caruia au extins investigatiile derulate in dosarul lui Beke Istavan Attila, si el membru al organizatiei extremiste, arestat preventiv pentru ca voia sa detoneze o bomba in timpul ceremoniilor de 1 Decembrie din Targu Secuiesc.

"Si in momentul actual se desfasoara perchezitii in Targu Secuiesc, la locuinta lui Szocs Zoltan, presedintele regional al organizatiei HVIM. Se efectueaza perchezitii la casa bunicii acestuia si la o pepiniera dintr-un sat apropiat. Ofiterii DIICOT nu au dat informatii legate de obiectele pe care le cauta la Szocs Zoltan sau daca e acuzat cu ceva. Au retinut insa steaguri si carti ale scriitorului Wass Albert", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com de catre reprezentantii gruparii maghiare.

Audiat la Bucuresti

Acestia au mentionat ca Szocs Zoltan va fi dus la Bucuresti pentru audieri, fiind insotit de avocatul sau.

Etnicii maghiari membri ai gruparii extremiste au subliniat, de asemenea, ca Beke Istvan Attila a fost arestat preventiv pe baza unor probe neconcludente.

"Nici de Craciun nu s-a terminat calcatul in picioare al dreptului. Judecatoria romana a prelungit cu inca 30 de zile arestul preventiv al lui Beke Istvan. In sedinta unde s-a decis acest lucru, bineinteles ca din nou nu a fost prezentat rezultatul expertizei pirotehnice, nici macar nu a fost amintit acest document foarte important. (...)

Pana acuma s-a aflat ca, desi expertiza s-a efectuat, in ea nu au putut prezenta nicio dovada referitoare la fabricarea unei bombe. Necontand nici un rezultat, nu se mai poate folosi in acest proces-spectacol", se mentioneaza in documentul citat.

Maghiarii spun ca probele din dosar sunt false

Reprezentantii HVIM au acuzat si ca alte probe din dosar ar fi false, si anume o inregistrare a discutiilor dintre cativa membri ai gruparii, care pe 10 octombrie s-ar fi intalnit la Bucuresti si ar fi discutat despre fabricarea bombei. Acestia sustin ca intalnirea respectiva nu a avut loc.

"Deoarece nu avem nimic de ascuns, cerem autoritatilor romane, ca sa faca publice inregistrarile audio din 10 octombrie, pe care se bazeaza acuzarea de terorism a lui Beke Istvan, pentru ca din extrasele publicate ale inregistrarilor nu se contureaza niciun fel de pericol terorist, iar poporul roman si secuii au dreptul sa afle pe ce convorbiri s-au bazat minciunile aparute intr-o luna intreaga despre unii membri ai organizatiei Celor 64 de comitate care 's-ar fi pregatit de un atentat cu bomba'.

Noi suntem siguri in adevarul nostru si asteptam publicarea inregistrarilor care vor aduce esecul SRI-ului. (...) Vrem sa atragem atentia SRI-ului ca in data de 10 octombrie nu a avut loc nici o discutie, deoarece in ziua respectiva nimeni din membrii organizatiei nu s-a intalnit cu Beke Istvan, astfel nu a putut avea loc nici o discutie in grup", se detaliaza in mesajul HVIM.

De ce este acuzat Szocs Zoltan

La randul sau, DIICOT a precizat, tot marti, intr-un comunicat de presa, ca procurorii au dispus extinderea cercetarilor si inceperea urmaririi penale fata de Szocs Zoltan, pentru instigare la savarsirea de actiuni impotriva ordinii constitutionale si instigare la nerespectarea regimului materiilor explozive.

Zoltan este acuzat ca promoveaza ideologia nationalist-extremista a gruparii HVIM "inclusiv prin acte de violenta indreptate impotriva cetatenilor romani si a bunurilor acestora" si ca incearca sa impiedice autoritatile romane "in actul de exercitare a puterii de stat in zona asa-zisului 'Tinut Secuiesc', ca etapa a procesului ce vizeaza refacerea 'Ungariei Mari"'.

Procurorii DIICOT sustin ca, in cadrul intalnirii din 10 octombrie, Zoltan "i-a instigat pe membrii celulei Tg. Secuiesc a HVIM Transilvania sa confectioneze un dispozitiv exploziv improvizat pe care sa-l detoneze in public, pe raza judetului Covasna, in timpul manifestatiilor prilejuite de sarbatorirea de catre cetatenii romani a Zilei Nationale de 1 Decembrie, inculpatul Beke Istvan Attila, membru marcant al respectivei formatiuni nationalist-extremiste, concluzionand 'Facem'".

Szocs Zoltan a incercat sa ii contacteze pe membrii familiei lui Istvan Attila si pe participantii la sedinta din 10 octombrie "in vederea adoptarii unei pozitii publice unitare cu privire la evenimentele ce au precedat momentul arestarii inculpatului Beke Istavan Attila".

In urma acestor probe, procurorii DIICOT au facut patru perchezitii la locuintele lui Zoltan, de unde au ridicat mai multe obiecte, printre care carti ale controversatului scriitor maghiar Wass Albert, condamnat pentru crime de razboi.

Surse judiciare citate de Agerpres au precizat ca Szocs Zoltan a fost ridicat dintr-o locuinta din comuna Bretcu, judetul Covasna, care apartine concubinei acestuia.

Pe data de 1 decembrie, procurorii DIICOT l-au retinut pe Beke Istvan Attila, suspectat ca planuia sa detoneze o bomba in timpul manifestatiilor de Ziua Nationala din Targu Secuiesc. Tanarul a fost ulterior arestat preventiv pentru 30 de zile.

Sursa: ziare.com
     
Tag-uri: maghiari, acuzatii, diicot
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii