ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
10-10-2016, ora 10:19

Extremistii, din ce in ce mai mai multi in Europa. Rezultatele ingrijoratoare ale unui studiu complex

Articol de Madalina Irimia
Un nou studiu inovator, realizat de compania YouGov si desfasurat in 12 tari, a dezvaluit cat de "banale" sunt de fapt atitudinile nationaliste, autoritariste si anti-imigrare ale cetatenilor, printre tarile cu cei mai multi cetateni cu o astfel de viziune politica numarandu-se si Romania.

Site-ului BuzzFeed News i s-a acordat acces la noua baza de date a YouGov, care achestionat peste 12.000 de persoane, pentru a determina dimensiunea a ceea ce se numeste opinie "populist-autoritarista" - o combinatie de sentimente anti-imigrare, atitudini politice puternice in ceea ce priveste strainii, opozitie fata de legile privind drepturile omului, institutiile din UE sau politicile de integrare europeana.

Descoperirile facute de compania YouGov sunt primele care cuprind atitudinile politice ce alimenteaza si sunt alimentate de revoltele care au loc in Europa si nu numai - de la criza refugiatilor, votul pentru iesirea Marii Britanii din UE, pana la interzicerea costumului burkini in Franta, cresterea in popularitate a lui Donald Trump si "drepturile alternative" radicale din Statele Unite ale Americii.

In Marea Britanie, sondajele au dezvaluit atitudine populist-autoritarista la 48% dintre adulti, desi mai putin de 20% dintre cetateni se declara de politica dreapta.

In Franta, o majoritate clara dintre oamenii intervievati - 63% - are viziune populist-autoritarista, in timp ce in Italia procentajul arata 47%. In Germania, numai 18% au fost identificati "populist-autoritaristi", procentaj care pare mic, dar luand in considerare istoria acestei tari, in mare parte de extrema dreapta, acesta este de fapt surprinzator de mare.

Cele mai mari procentaje de atitudini populist-autoritariste au fost inregistrate in Romania si Polonia, 82%, respectiv 78% dintre adulti. Prin contrast, in Lituania, nu s-a inregistrat niciun fel de dovada al acestui tip de atitudine printre cetateni.

Joe Twyman, sef de cercetare politica si sociala pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa al YouGov, a declarat: "Aceste rezultate arata ca zilele vechi de stanga-versus-dreapta au fost inlocuite de mai multe grupari politice complicate, nuantate, cu implicatii profunde pentru politica din intreaga Europa. Orice partid politic sau miscare politica care poate face apel, cu succes, catre cei care tind spre atitudinea populist-autoritarista ar avea de castigat mult, atunci cand vine vorba de alegeri".

Fostul lider al UKIP, Nigel Farage, a declarat pentru BuzzFeed News ca, in ciuda scepticismului pe care il arata fata de aceste sondaje, noua cercetare "sprijina ceea ce a fost evident pentru oricine a avut ochi sa vada si urechi sa auda".

"Ceea ce se intampla prin Europa nu este o revelatie brusca", a spus Farage, "ci o constructie lenta a deziluziei printre oamenii din Europa dezamagiti de clasa politica anti-democratie, care incearca sa construiasca Statele Unite ale Europei, fara consimtamantul cetatenilor".

Datele obtinute de YouGov arata ca cei mai multi oameni din tara sunt centristi, internationalisti, liberali si pro-UE. Populismul autoritarist este inca limitat la mai multe pozitii extremiste.

Inmultirea opiniilor nationaliste, anti-imigrare a fost constatata cel mai mult in Europa Centrala, adultii polonezi inregistrand cel mai mare scor al sondajelor YouGov. Criza refugiatilor este una dintre cele mai puternice cauze ale atitudinilor populist-autoritariste.

Datele obtinute de YouGov mai arata ca grupurile populist-autoritariste au tendinta de a fi formate din barbati, mai in varsta, cu calificari educationale reduse, dar aceste aspecte difera de la tara la tara.

Sursa: gandul.info
     
Tag-uri: studiu, extremisti, europa
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii