A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719682761.8737.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Expunerea la soare si un ghid pentru un bronz sanatos
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
11-07-2016, ora 10:04

Expunerea la soare si un ghid pentru un bronz sanatos

Articol de Cristian Amariei
S-a dat startul sezonului de plaja! Esti pregatita pentru bronzul perfect? Pe cat de mult ne place sa lenevim la soare, trebuie sa fim constiente ca razele lui pot fi cei mai mari dusmani ai pielii.

Ce sunt razele UV?

Lumina solara este energie vie, care se propaga prin unde electromagnetice. Aceste radiatii ultraviolete (UV) sunt si principala noastra sursa de caldura. In ultimii ani, soarele a devenit tot mai puternic, iar radiatiile ultraviolete reprezinta un pericol tot mai mare pentru persoanele care au o piele deschisa la culoare.

Este adevarat ca soarele iti confera bronzul, pe care il astepti inca din sezonul rece. Daca vrei sa fii invidiata pentru tenta superba pe care a capatat-o pielea ta, ai grija sa te expui progresiv. Doar nu vrei sa il iei pe tot intr-o singura zi?!

In plus, expunerea progresiva ii permite pielii sa isi dezvolte mecanismele de aparare si astfel te vei feri de arsurile solare si vei capata un bronz de lunga durata.

Stiai ca soarele are numeroase efecte benefice?

Printre efectele pozitive ale razelor ultraviolete, se numara sinteza vitaminei D. Ca sa fie rezistente, oasele au nevoie de lumina soarelui. Cand soarele atinge pielea, corpul produce vitamina D, a carei prezenta este indispensabila in depozitarea calciului, in oase, cel mai important material de constructie al scheletului nostru. Denumita si "vitamina Soarelui", aceasta previne osteoporoza si conditioneaza mineralizarea oaselor si functionalitatea neuromusculara.

Razele UV sunt benefice si in tratarea afectiunilor cronice precum psoriazis sau eczemele cutanate, elimina micozele si grabesc vindecarea acneei. in plus, soarele poate "sterge" vergeturile, in cazul celor de pana in 2 ani si le poate atenua vizibil pe cele mature.

Daca nu stiai, soarele este raspunzator si pentru felul in care ne simtim. De ce? Pentru ca stimuleaza productia de endorfine, substantele raspunzatoare pentru starea noastra de spirit. in acelasi timp, lumina blocheaza producerea melatoninei, respectiv a hormonului ce ne pregateste pentru somn.

De aceea, un concediu la mare nu trebuie sa fie un moft, ci o sursa de reincarcare a bateriilor organismului pentru tot restul anului.

Riscurile expunerii prelungite la razele soarelui

Daca pana acum te-am convins ca merita sa petreci multe ore la plaja, ei bine, trebuie sa afli ca expunerea fara aplicarea unor creme cu protectie solara poate avea efecte negative pentru pielea ta.

Pot aparea primele semne de imbatranire prematura a pielii si pigmentarea, pistruii sau aparitia de lentigo (alunite), care necesita o atentie speciala.

Expunerea indelungata in conditii neprotejate poate conduce la aparitia sensibilitatii la soare, alergii si poate cauza chiar cancer de piele, in cazul persoanelor cu pielea deschisa la culoare.

Iar o atentie deosebita trebuie sa o acorde femeile insarcinate, varstnicii si copiii. De altfel, copiii cu varsta de pana la 3 ani nu au voie sa faca plaja, deoarece expunerea la soare timp de 4 minute este echivalenta cu cea de o ora, in cazul unui adult.

Cum te poti proteja?

In primul rand, nu uita sa te hidratezi. Incearca sa consumi cel putin 2 litri de apa pe zi.

La fel de important este sa eviti expunerea la soare intre orele 12:00 - 16:30, iar pe plaja sa iti feresti capul si tenul de efectele razelor purtand palarii cu boruri largi, sepci si a ochelari de soare cu lentila UV.

Expunerea la soare impune folosirea cremelor de protectie solara (SPF), atat pentru fata, cat si pentru corp. in alegerea lotiunilor SPF trebuie sa ai in vedere tipul de piele, pornind de la SPF 30, pentru pielea usor maslinie, pana la protectia SPF50 si SPF 50+ pentru pielea deschisa, de tipul 1 si 2. De asemenea, alege creme cu textura usoara, care permit absorbtia rapida in piele.

Aplicarea acestor emulsii de protectie se face dimineata, inainte de expunerea la soare, urmand a fi repetata la interval de 1.30 - 2 ore. Cantitatea de crema trebuie sa acopere fiecare zona expusa.

In plus, ai grija ca hainele pe care le porti sa fie confectionate din fibre naturale, in culori deschise si sa iti protejeze zonele expuse (membre superioare si inferioare). In cazul in care iti place sa inoti, vei avea nevoie de haine special concepute, cu protectie UVB, pentru ca razele solare se reflecta in apa si astfel poate creste riscul arsurilor solare.

Ingrijirea pielii dupa plaja

Daca simti ca pielea te ustura din cauza expunerii indelungate la soare, o poti calma prin aplicarea apei termale sau a compreselor cu apa rece si gheata.
In plus, in farmacii vei gasi si lotiuni cu aplicare dupa plaja, care iti vor calma si hidrata pielea, iar multe dintre ele au particule cu accelerator de bronz.

Sursa: csid.ro
     
Tag-uri: bronz, ghid, protectie
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii