A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1735955426.4441.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Expresii comune pe care le spui total gresit
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
24-05-2016, ora 12:35

Expresii comune pe care le spui total gresit

Articol de Madalina Irimia
Deseori ni se intampla sa auzim in jurul nostru oameni care nu folosesc corect anumite expresii din limba romana, fie din cauza contaminarii cu cele din engleza, fie din cauza ca majoritatea vorbeste astfel si atunci sintagmele se impamantenesc gresit. Ajungem, in concluzie, sa nu mai deosebim formele corecte de cele eronate.

”Face sens”

De cate ori nu auzim in jurul nostru expresia: ”face sens”? Este o traducere mot-a-mot a expresiei din engleza: ”makes sense”, insa forma corecta este: ”are sens”.

”Cele mai bine platite”

Este o greseala foarte des intalnita, iar asta din cauza faptului ca majoritatea nu face acordul intre ”cel mai” si adverbul ”bine”, asa cum este corect. Forma pe care ar trebui sa o auzim este ”cel mai bine platite”.

”Se merita”

In limba romana, verbul a merita nu are forma reflexiva, iar atunci cand cineva spune ”nu se merita”, aceasta este o forma gresita. Corect ar fi ”nu merita sa…”. Cel mai probabil, aceasta greseala a aparut ca urmare a contaminarii cu alte constructii similare, cum ar fi ”nu se justifica”, ”nu se obisnuieste”.

”Ce-s cu astea aici?”

Forma corecta a expresiei este: ”Ce-i cu astea aici?”. Verbul ”este” nu are legatura cu faptul ca subiectul este la plural, deoarece in aceasta formulare este folosit la forma impersonala.

”Pana numar la…”

De multe ori auzim expresia ”sa fii gata pana numar la 3”. Ei bine, de numarat, se numara pana la trei, drept urmare corect este ”pana numar pana la 3”.

”A da sfoara in tara”

Forma corecta este ”a da sfara in tara”. Cuvantul ”sfara” inseamna ”fum inecacios”, iar expresia vine de la un vechi obicei de comunicare la distanta, prin care se aprindea focul, iar fumul rezultat reprezenta codul unui mesaj. In prezent, multi folosesc gresit aceasta expresie, spunand ”a da sfoara in tara”.

Sursa: unica.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (1)  
Erickaller,  02.06.2017 00:19

wh0cd160493 lasix furosemide order metformin online diflucan fincar

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii