A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1735956727.6024.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Executarea silita din partea bancilor: o problema nationala
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
24-09-2014, ora 09:10

Executarea silita din partea bancilor: o problema nationala

Articol de Madalina Irimia
Ieri, 23 septembrie, Cabinet Avocat Coltuc a tinut o conferinta de presa menita sa dezbata problema nationala a executarii silite din partea bancilor romanesti.
Principalele teme abordate de catre speakerii conferintei, avocat Coltuc Marius si avocat Sturza Ioana, au fost legislatia comunitara si proiectele legislative cu impact asupra executarilor silite, metode de aparare si suspendare a acesteia si o eventuala actiune impotriva statului.

In cadrul conferintei s-a pus accent pe situatia in care imprumutatii bancilor nu reusesc sa restituie la termenele scadente ratele catre bancile din Romania. Acestea declara scadent anticipat contractul de credit si recurg la trimiterea dosarului de credit catre executorul judecatoresc, in vederea demararii procedurilor de executare silita.
Dupa obtinerea incuviintarii de la instanta de executare, executorul judecatoresc emite somatie in dosarul de executare catre imprumutati pentru a le pune in vedere acestora sa achite debitul integral, format din penalitati, comisioane, dobanzi, debit principal restant, in situatia contrara, demarand procedurile de executare prin toate formele de executare prevazute de lege.

Cele mai importante forme de executare sunt vanzarea silita a imobilului, de cele mai multe ori fiind vorba despre contracte de credit ipotecare, precum si poprirea veniturilor lunare ale imprumutatilor sau ale garantilor.
Avocat Marius Coltuc a punctat faptul ca in termen de 15 zile de la primirea actelor de executare de la executorul judecatoresc, debitorii au posibilitatea formularii contestatiei la executare impotriva tuturor actelor de executare, pentru a se verifica de catre instanta de judecata legalitatea acestora.

De asemenea, intrucat titlul executoriu nu este o hotarare judecatoreasca, cu un contract de credit bancar, acesta poate fi atacat pe fond, si anume pot fi atacate clauzele abuzive din contract, in situatia in care acest lucru nu a fost facut deja pe calea unei actiuni separate, anterior ajungerii in etapa executarii silite. De asemenea poate fi contestata si valoarea la care a fost evaluat imobilul, daca pretul stabilit de evaluatorul executorului este sub pretul pietei.

In masura in care se constata caracterul abuziv al clauzelor contractuale, si se constata ca s-au perceput sume excedentare de catre banca, actele de executare efectuate in dosar se vor anula pentru sumele ce reprezinta dobanzi excedentare sau comisioane ilegale percepute.

Avvocat Ioana Sturza a vorbit despre un artificiu in vederea amanarii executarii. Se poate solicita suspendarea executarii pana la judecarea contestatiei la executare, iar in dosarul de contestatie la executare sa se solicite suspendarea judecatii pana la judecarea dosarului pe clauze abuzive, in situatia in care exista un asemenea dosar pr rol. Ar fi o ultima sansa pentru cei executati silit, daca au dosar de clauze abuzive pe rolul instantei, exista posibilitatea suspendarii judecarii contestatiei la executare, desigur, aceasta suspendare fiind de folos doar in conditiile in care in prealabil a fost suspendata executarea propriu-zisa.

Foto: svnews.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii