Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
Eurovision 2014: Modificari ale regulamentului de jurizare
Articol de Madalina IrimiaOrganizatorii concursului Eurovision au anuntat o serie de modificari ale regulamentului de jurizare pentru editia din 2014, dupa scandalul generat de un coordonator al unei delegatii nationale, care a spus ca juriul din 2013 a fost "mituit", informeaza bbc.co.uk.
Desi regulamentul de baza nu a fost modificat, European Broadcasting Union (EBU), organizatorul concursului Eurovision, a anuntat cateva schimbari pentru editia din 2014, incercand sa sporeasca astfel transparenta asupra votului juriului, intrucat notele acestuia reprezinta 50% din scorul final.
Incepand de anul viitor, potrivit noilor reguli, numele tuturor membrilor juriului vor fi anuntate pe 1 mai, inainte de concurs. Totodata, EBU va anunta pentru prima data in istoria acestui concurs notele individuale ale juratilor, care vor fi publicate imediat dupa finala.
Aceste modificari au fost operate dupa aparitia in presa a unor acuzatii potrivit carora mai multe voturi au fost "cumparate" pentru concurentul Azerbaidjanului la editia din acest an a concursului Eurovision.
In trecut, identitatile membrilor juriului - ale caror voturi conteaza in procent de 50% din punctajul obtinut de concurentul fiecarei tari participante - nu erau dezvaluite decat dupa finala.
Pentru a spori diversitatea, profesionistii din industria muzicala vor putea, incepand din 2014, sa ocupe un loc in juriile nationale doar daca nu au participat in calitate de membri ai juriului la precedentele doua editii ale competitiei.
Jan Ola Sand, directorul executiv al concursului Eurovision, a declarat: "Reguli mai stricte si o deschidere mai mare sunt importante pentru concursul Eurovision, pentru ca acesta sa continue sa aiba succes, pentru a ne asigura ca participantii, spectatorii si fanii sa stie ca noi am facut si vom face intotdeauna tot ce putem pentru a ne asigura ca vom obtine un rezultat just. Credem in independenta fiecarui membru al juriului, iar eu cred ca faptul ca voturile lor vor fi afisate ii vor ajuta sa voteze de o maniera independenta".
Organizatorii au operat aceste modificari dupa aparitia in presa a unor acuzatii potrivit carora Azerbaidjanul - clasat pe locul al doilea in acest an - a oferit bani altor tari in schimbul punctelor.
Jan Ola Sand spune ca ancheta care a fost initiata va avea nevoie de timp pentru a fi finalizata.
"E important sa descoperim cine se afla in spatele acestor acuzatii si, daca vom gasi o incalcare a normelor de catre una dintre delegatiile participante, vom impune sanctiuni, in concordanta cu regulamentul concursului Eurovision. Vrem sa punem capat acestor speculatii si tentativelor de influentare incorecta a procesului de votare", a adaugat Jan Ola Sand.
Saptamana trecuta, Croatia a anuntat ca nu va participa la editia de anul viitor, invocand motive financiare. Aceasta tara nu s-a mai calificat pentru finala din 2009.
Croatia a devenit astfel cea de-a sasea tara care s-a retras din editia 2014 a concursului Eurovision, dupa Slovacia, Andora, Luxemburg, Monaco si Maroc.
Totodata, Turcia, care a refuzat sa participe la editia din 2013 a acestui concurs, exprimandu-si insatisfactia fata de regulamentul in vigoare, si-a infiintat propriul concurs de tipul Eurovision. Astfel, "Turkvision" va fi un concurs anual, la care vor participa reprezentantii a 20 de tari si regiuni autonome populate cu minoritati turcesti. Prima editie a acestui concurs va avea loc la Eskisehir in luna decembrie.
Organizatorii concursului Eurovision au anuntat, la inceputul lunii septembrie, ca finala acestei competitii muzicale va avea loc pe 10 mai 2014, la Copenhaga, capitala Danemarcei, invingatoarea editiei din 2013.
Semifinalele vor avea loc pe 6 mai, respectiv 8 mai, in sala B&W, aflata in portul capitalei daneze.
Editia din 2013 a avut loc in orasul invecinat Malmo din Suedia, despartit de Copenhaga de un pod, si a fost castigata de Emmelie de Forest, cu piesa "Only Teardrops". Pe urmatoarele doua pozitii s-au clasat Azerbaidjan si Ucraina.
Cezar, reprezentantul Romaniei la editia din acest an, a participat cu piesa "It's My Life" si a ocupat locul al 13-lea.
Televiziunea Romana, membra a EBU, este organizatoarea selectiei nationale si participa la competitia europeana din anul 1993.
Cele mai bune performante ale Romaniei la acest concurs au fost: de doua ori locul al treilea (Luminita Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling si Ovi - Oslo, 2010) si o data locul al patrulea (Mihai Traistariu - Atena, 2006). Melodia romaneasca cu cel mai mare punctaj obtinut in finala Eurovision (172 de puncte) este "Tornero", compusa de Eduard Circota si interpretata de Mihai Traistariu.
De cand exista sistemul de votare cu semifinale (anul 2004) in Concursul Cantecului European - Eurovision, doar patru tari s-au calificat in mod constant, in fiecare an in finala, iar Romania este printre ele, celelalte trei fiind Grecia, Rusia si Ucraina.
Eurovision a devenit faimos, de-a lungul anilor, pentru muzica uneori de o calitate indoielnica, recitaluri bizare si voturi despre care nu o data s-a spus ca se dau pe criterii politice. Este uimitor cat de multe tari au acordat cele mai mari note vecinilor, editie de editie. Cu toate acestea, Eurovision isi are fanii infocati. Castigatorul concursului se bucura de atentie si prestigiu, iar, de-a lungul timpului, printre acestia s-au numarat si nume care au facut legenda in muzica - ca Abba, Julio Iglesias, Johnny Logan si Celine Dion.
La concurs participa tarile membre ale European Broadcasting Union (EBU), o organizatie infiintata in 1950 de 23 de reprezentanti ai televiziunilor europene, intr-o conferinta care a avut loc la Devon. In prezent, insa, in EBU sunt aceptate si tari non-europene, astfel explicandu-se participarea unor tari ca Maroc si Israel.
EBU a venit cu ideea concursului Eurovision in 1955. Era un proiect extrem de ambitios pentru acele timpuri - televiziunea prin satelit nu fusese inca inventata, iar Europa nu mai avusese niciun astfel de eveniment care sa-i reuneasca tarile. Cu toate acestea, a fost un succes, prima editie avand loc in Elvetia, in 1956. Doar sapte tari au participat in primul an - Belgia, Franta, Germania, Italia, Olanda, Elvetia si Luxemburg. Insa concursul a fost urmarit de patru milioane de telespectatori din cele sapte tari - o cifra record pentru acea vreme.
Concursul este unul dintre cele mai longevive si mai urmarite programe de televiziune din lume.
Sursa: mediafax.ro
Foto: eurovisionontop.com
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email