A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719829368.8801.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Euro a crescut cu 6% fata de 2011. Cum a evoluat moneda europeana in ultimele 12 luni
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

ECONOMIC
31-12-2012, ora 14:03

Euro a crescut cu 6% fata de 2011. Cum a evoluat moneda europeana in ultimele 12 luni

Articol de Cristian Amariei

Moneda nationala a trecut prin grele incercari, in acest an. Deja slabit dupa 5 ani de criza economica, leul a primit noi lovituri din partea monedei europene care a atins valori record. Una dintre cauze a fost instabilitatea politica, un laitmotiv al acestui an electoral.

Prima sedinta valutara din 2012 arata un euro cotat la 4,32 lei. Moneda europeana s-a apreciat insa pe toata perioada lunii ianuarie. De exemplu, pe 11 ianuarie, Banca Nationala a afisat un curs valutar de 4,36 lei.

Euro s-a mentinut la acest nivel pana la finalul lunii aprilie, dupa care a prins, din nou forte. Pe 2 mai, depasea pragul psihologic 4,4 lei. Au urmat si alte lovituri pentru leul romanesc, pe fondul instabilitatii de pe scena politica.

Suspendarea presedintelui Traian Basescu a slabit moneda nationala, iar euro depasea pragul de 4,6 lei in luna iulie. Insa tensiunea politica a culminat pe 3 august cand Banca Centrala a anuntat un curs oficial de 4,64 de lei. Cea mai ridicata valoare inregistrata de euro in acest an.

Apele s-au linistit insa, iar leul s-a apreciat usor. Moneda europeana a ramas constanta in jurul valorii de 4,5 lei, curs valutar folosit si pentru stabilirea accizelor in luna octombrie.

Finalul anului a adus insa vesti bune pentru cei cu credite in euro. Vineri, Banca Nationala a aratat un leu mai puternic, euro fiind cotat la 4,42 lei.

Per total, anul 2012 a adus un euro in crestere cu 6 procente fata de 2011, iar ratele celor care s-au imprumutat in moneda europeana au crescut cu aproape 10%.

Sursa: antena3.ro

Foto: europa.eu

     
Tag-uri: euro, moneda, evolutie
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii