STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
04-10-2016, ora 14:33
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Eugen Radulescu, BNR: „Impactul conversiei creditelor in franci elvetieni la cursul istoric va fi de 2,4 miliarde lei”
Articol de Cristian Amariei Impactul conversiei creditelor in franci elvetieni la cursul istoric va fi de 2,4 miliarde lei, a declarat luni Eugen Radulescu, seful Directiei de stabilitate financiara din cadrul BNR.
"In cazul in care s-ar realiza aceasta conversie la cursul istoric costurile pe care vor trebui sa le suporte bancile din diferenta de curs valutar este de 2,4 miliarde de lei. Aceasta se va transpune intr-o scadere medie de 1,8 puncte a solvabilitatii sistemului bancar, ceea ce inca pare sa fie suportabila. Atata doar ca avem doua banci care vor ajunge cu indicatorul de solvabilitate sub nivelul care le permite continuarea functionarii, iar alte patru banci cu indicatorii de solvabilitate sub nivelul prudential recomandat in momentul de fata", a precizat Eugen Radulescu, la o dezbatere organizata, la Parlament, de un grup de lucru al deputatilor pe tema proiectului de lege pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului 50/ 2010 privind contractele de credit pentru consumatori.
Radulescu a spus ca BNR sustine solutia negocierilor directe intre parti, intre banci si clienti.
"Problema creditelor in franci elvetieni ne-a preocupat de o buna bucata de vreme, iar BNR a fost intotdeauna de acord cu adoptarea unei solutii echilibrate care sa rezolve problemele. Numarul creditelor in franci elvetieni in acest moment a scazut semnificativ: fata de peste 70.000 de credite in urma cu doi ani, la circa 50.000 in prezent. Semnalez in acelasi timp ca o solutie pe care am privilegiat-o a fost aceea a negocierilor directe intre parti, intre banci si clienti", a adaugat el.
Radulescu a aratat ca au existat, in perioada 16 ianuarie 2015 — 23 septembrie 2016, un numar de 57.792 de solicitari privind fie conversia creditelor, fie restructurarea acestora, iar pana in prezent au fost solutionate 33.826 de credite prin negociere intre parti.
"Deci numai diferenta de sub 24.000 de credite dintre cele pentru care s-a solicitat conversia sau restructurarea este inca in curs de negociere", a adaugat Radulescu, conform Agerpres.
Florin Danescu, reprezentantul Asociatiei Romane a Bancilor, a precizat ca sustine, in continuare, "implementarea de solutii individualizate, negociate direct intre institutiile de credit si debitori, bazate pe principiile pietei libere si pe sprijinul statului pe grupuri vulnerabile de cetateni". El a aratat ca solutia abordarii individuale a dat rezultate, ducand la rezolvarea a 59% din solicitarile clientilor.
Mai multe aici
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email