A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719756863.319.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Esti „pasare de noapte”? Iata ce spune asta despre personalitatea ta
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
12-08-2013, ora 17:03

Esti „pasare de noapte”? Iata ce spune asta despre personalitatea ta

Articol de Madalina Irimia

Psihologii au descoperit ca oamenii care sunt descrisi drept „pasari de noapte” dau mai multe semne de narcisism, machiavelism si tendinte psihopatice, comparativ cu indivizii care sunt activi dimineata.

Aceste trei trasaturi, cunoscute sub numele de „triada intunecata” si care sunt mai des intalnite in randul indivizilor care sunt activi noapte, ar putea fi legate de trecutul nostru evolutiv. Oamenii de stiinta sugereaza ca orele tarzii din noapte i-ar fi ajutat pe cei care adoptau o „strategie de trisori” sa se ascunda.

In lumea animalelor sociale, intunericul ii ajuta pe unii masculi sa fure femelele de langa masculul dominant. Acest comportament s-a observat recent si in randul rinocerilor din Africa.

„Ar putea sa fie o adaptare utila pentru cei care au cele trei trasaturi ajutandu-i sa ocupe si sa exploreze un mediu cu lumina scazuta atunci cand altii dorm si au functii cognitive reduse. Astfel de trasaturi ale noptii ar putea facilita sexul ocazional, “furatul” unui partener si asumarea riscului. Pe scurt, cei care au trasaturile specifice triadei intunecate, la fel ca alti pradatori, sunt creaturi ale noptii”, a declarat dr. Peter Jonason de la Universitatea Western Sydney.

Studiul, coordonat de dr. Jonason a fost realizat pe un esantion de 263 de studenti carora li s-a cerut sa raspunda la o serie de teste de personalitate, cu scopul de a li se masura trasaturile specifice triadei intunecate. Mia exact, lor li s-a masurat nivelul de narcisism, tendinta de a cauta atentie si tratamente speciale, machiavelismul, dorinta de a-i manipula pe altii si psihopatia, acea inclinatie spre insensibilitate si nepasare.

Pentru ca fiecare participant sa poata fi testat separat, oamenii de stiinta i-au rugat pe participanti sa noteze daca sunt de acord cu afirmatii precum: „am un talent natural de a-i influenta pe altii”, „as putea sa pacalesc un detector de minciuni” sau „oamenii care sufera de boli incurabile ar trebui sa aiba posibilitatea de a alege sa moara intr-un mod lipsit de durere”

De asemenea, unul dintre chestionare pe care subiectii au fost pusi sa le completeze ii intreba cu privire la cat de alerti sunt in diferite momente ale zilei si cat de tarziu stau noaptea.

Rezultatele studiului au indicat ca cei care au o personalitate mai intunecata aveau tendinta de a declara ca sunt mai eficienti in timpul serii. De asemenea, s-a constatat si ca cei care se culcau mai tarziu aveau tendinta de a considera ca li se cuveneau mai multe drepturi, fiind totodata buni exploatatori.

Cu toate acestea, nu s-au gasit dovezi care sa indice diferente intre sexe, ceea ce exclude posibilitatea de a indica ca tendinta de a complota noaptea are radacini in evolutia sexuala.

In schimb, cercetari anterioare au indicat ca indivizii care sunt „pasari de noapte” sunt mai inteligenti.

Totusi, combinate cu alte trasaturi intunecate, aceste capacitati ar putea da nastere unui amestec periculos, spun oamenii de stiinta. Lideri vestiti precum Hitler si Stalin s-au numarat printre indivizii care stateau noaptea pana tarziu si care aveau trasaturile de personalitate specifice tiradei intunecate.

Cred ca ar fi prea simplist sa credem ca oamenii sunt fie asa, fie altfel. Oamenii de pretutindeni pot prezenta aceste trasaturi. Cei care vor sa ii exploateze pe altii ar trebui sa aiba tendinta de a alege noaptea deoarece in aceasta perioada majoritatea oamenilor dorm si nu le pot observa planurile

Alte cercetari au indicat ca oamenii care sunt mai activi seara sunt extrovertii si creativi, precum poetii si artistii.

In acelasi timp, constatarile celor de la Universitatea Surrey indica faptul ca tendinta oamenilor de a fi „pasari de noapte” este dictata de gene. „Exista destul de multe lucruri asociate cu timpul pe care il petrecem dormind si cu momentul in care ne trezim. Oamenii care dorm mai putin au tendinta de a fi maniaci, de a-si asuma mai multe riscuri si de a avea iluzii legate de grandoare. Persoanele active dimineata sunt mai rigide si isi schimba programul de somn mai greu, in timp ce indivizii activi noaptea rezista mult mai bine daca lucreaza in ture”, a explicat profesorul Jim Horne, specialist in somnologie, de la Universitatea Loughborough .

In realitate, majoritatea oamenilor nu se incadreaza nici in randul oamenilor care sunt activi dimineata si nici in randul indivizilor activi seara. Probabil ca genele sunt responsabile doar pentru 10% din aceasta tendinta. Insa, in general, inclinatia de a fi sau nu pasare de noapte se schimba odata cu varsta. Cand suntem tineri avem tendinta de a merge la culcare mai tarziu”, a mai declarat acesta.

Sursa: descopera.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii