A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719757690.6831.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Esti fumator? Ai grija la ce mananci!
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
30-03-2014, ora 06:00

Esti fumator? Ai grija la ce mananci!

Articol de Madalina Irimia

Printre problemele de sanatate care pot aparea in urma fumatului se numara si deficientele nutritionale. Afla mai jos ce alimente nu ar trebui sa-ti lipseasca daca fumezi!

Pentru fumatori, alimentatia joaca un rol foarte important. Asta deoarece tutunul afecteaza in timp „depozitele” de vitamine si de minerale, iar pierderile le putem contracara printr-o alimentatie echilibrata, cu accent pe fructe si pe legume. „Desi consecintele nutritionale ale fumatului sunt pe un plan secundar comparativ cu cele cardiovasculare si cele procancerigene, acestea contribuie la o proasta calitate a vietii”, explica medicul Adrian Copcea, specialist diabetolog-nutritionist la Centrul Medical „Asteco” din Cluj-Napoca.

Vitamina C, protectie impotriva bolilor

Stiai ca fumatul este unul dintre primii factori ce duc la aparitia carentei de vitamina C? Daca in mod normal o persoana nefumatoare are nevoie de 40 mg de vitamina C pe zi (din alimentatie, fie medicamentos), in cazul celor care fumeaza doza zilnica necesara este de 80 mg/zi. Vitamina C este folosita de organism pentru neutralizarea radicalilor liberi din fumul de tutun, dar are si rol de protectie impotriva bolilor inimii, Alzheimerului si a cancerului.

Pentru a putea suplini pierderea de vitamina C, din dieta persoanei fumatoare nu trebuie sa lipseasca macesele, catina, rosiile, kiwi, patrunjelul, ardeii grasi, capsunile, portocalele si broccoli. „Fumatul mai este asociat si cu deficitul de vitamina D, B12, calciu si acidul folic”, adauga medicul nutritionist. Pentru a preveni carentele de vitamine si de minerale, meniul persoanei fumatoare trebuie sa includa: vitamina D (peste, lapte, oua, cereale integrale, soia), vitamina B12 (carne de pui, vita, porc, ficat, fructe de mare), calciu (iaurt, branza, verdeturi) si acid folic (mazare, linte, porumb,varza).

Mai multe lactate, mai putina cafea

Majoritatea fumatorilor obisnuiesc sa-si savureze cafeaua alaturi de o tigara. La fel cum se intampla si in cazul consumului de alcool. Nu tocmai o asociere benefica, spun specialistii. Explicatia? Efectele benefice ale cafelei sunt depasite cu mult de cele nocive ale tutunului. „Pentru a preveni deficitele densitatii osoase este recomandat ca persoanele fumatoare sa reduca aportul de cafea si de bauturi tip cola si sa includa cat mai multe lactate in dieta”, spune medicul Adrian Copcea. Lactatele nu ar trebuie sa lipseasca din dieta zilnica a persoanelor fumatoare, cu atat mai mult in cazul femeilor, care au densitatea osoasa mai mica decat cea a barbatilor.

Continuare pe clicksanatate.ro

Foto: blogs.independent.co.uk

     
Tag-uri: fumator, mancare, alimente
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii