A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727664201.1555.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Este "drogul preferat al omenirii", dar specialistii avertizeaza ca poate avea efecte adverse
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
04-01-2014, ora 11:02

Este "drogul preferat al omenirii", dar specialistii avertizeaza ca poate avea efecte adverse

Articol de Madalina Irimia

Consumul de cafea este in crestere, iar unele persoane sunt efectiv dependente de ea. Un specialist britanic de la Universitatea din Bristol a numit cafeina "drogul preferat al omenirii", iar numerosi experti scot in evidenta efectele bune si rele ale consumului de cafea si alte alimente si bauturi ce contin cafeina.

In cadrul unui studiu recent realizat in Marea Britanie, mai mult de o treime dintre persoanele intervievate au afirmat ca trebuie sa-si inceapa ziua cu o ceasca de cafea, iar una din 10 femei a declarat ca nu poate trai fara cafea.

Fara nicio indoiala, cafeina e drogul preferat al omenirii”, afirma Peter Rogers, profesor de psiholgie biologica la Universitatea din Bristol. “Se estimeaza ca 80% dintre oamenii din lumea intreaga consuma cafea si cei mai multi dintre noi bem mai multe cesti pe zi. Acest fapt se datoreaza in mare masura efectului psihostimulant al cafelei. Consumul ei la inceputul zilei ne ajuta sa ne trezim, iar mai tarziu ne scoate din impas cand nivelul nostru de energie incepe sa scada.”

Continutul de cafeina din diferitele tipuri de bauturi este diferit: un pahar mare de cafea, cum se serveste la unele lanturi de localuri specializate, contine 300 mg cafeina, in vreme ce o ceasca de cafea obisnuita preparata acasa contine mult mai putin din acesta substanta (cca. 100 mg pentru cafea filtru, 80 mg pentru un espresso, 65 mg pentru cafeaua instant). O ceasca de ceai contine cca. 75 mg cafeina.

Insa unele persoane consuma cantitati mult mai mari, care, dupa.parerea prof. Andy Smith, de la Universitatea Cardiff, pot duce la dependenta; de altfel, unele dintre persoanele intervievate s-au descris ele insele ca fiind dependente de cafeina. Dupa parerea specialistului, pasiunea noastra crescanda pentru cafea se datoreaza ritmului de viata frenetic.

La peste 1000 mg de cafeina pe zi, nivelul poate fi considerat toxic si poate produce o tulburare mentala temporrarp, numita intoxicatie cafeinica, manifestata prin simptome precum neliniste, agitatie, inrosirea fetei, tresariri spasmodice ale muschilor, probleme de vorbire, lipsa de somn, si batai rapide si neregulate ale inimii.

Food Standards Agency recomanda ca femeile insarcinate sa nu consume mai mult de 200 mg cafeina pe zi (din orice surse, inclusiv ceai, cafea, ciocolata si cola).

Citeste mai mult pe descopera.ro.

Foto: blogs.calgaryherald.com

     
Tag-uri: consum, cafea, sanatate
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii