ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
04-01-2015, ora 09:45

Epidemia care a speriat planeta. Ebola ramane o provocare medicala si in 2015

Articol de Cristian Amariei
2014 a fost anul care a aratat lumii intregi cat de fragila este in fata unei epidemii, chiar si atunci cand e vorba de un virus cunoscut.

Dupa 40 de ani, epidemia de Ebola a reizbucnit in vestul Africii, iar bilantul este cutremurator - aproape 8.000 de morti pana acum, din cele peste 20.000 de persoane infectate. Boala s-a transmis cu o rapiditate incredibila si a ajuns si in tari precum Spania si Statele Unite, unde a declansat o isterie fara precedent.

De aproape un an, mii de cadre medicale isi risca zilnic viata in lupta contra Ebola, iar eforturile lor nu au trecut neobservate. Toti cei implicati in acest efort au fost desemnati "personalitatea anului 2014" de revista "Time".

Este speranta pe care o au de aproape un an locuitorii din vestul Africii. in martie, oamenii de stiinta si-au dat seama ca sunt in fata uneia dintre cele mai mari provocari din domeniul medical - era momentul in care Ebola facuse deja mai bine de o suta de victime pe Continentul Negru.

Totul a inceput la sfarsitul lui 2013, cand s-a inregistrat primul caz de infectare. Este vorba de un copil de doi ani dintr-un sat din Guineea, care se pare ca a luat virusul de la un liliac. in scurt timp s-a imbolnavit si familia sa, iar boala a ajuns apoi la medicii care i-au ingrijit, la vecini si a trecut granita in Liberia si Sierra Leone.

Era, insa, doar inceputul. Pana in august numarul mortilor a depasit o mie, iar din Africa au venit imagini cutremuratoare. in unele zone oamenii si-au scos rudele moarte in strada, ca sa nu fie plasati in carantina. Bolnavii au inceput sa fuga din spitale, asa ca medicii au fost nevoiti sa-i urmareasca si sa-i aduca inapoi cu forta.

Si in timp ce unii fugeau din spitale, altii asteptau ore intregi sa fie internati, din cauza lipsei paturilor.

Epidemia i-a facut pe oamenii din vestul Africii sa-si schimbe total obiceiurile si a distrus socializarea. Se spala acum foarte des pe maini cu solutie dezinfectanta, nu se mai imbratiseaza si nu se mai intalnesc in baruri sau restaurante. Dramele lovesc pe aproape toata lumea.

Tata e mort. Mama vitrega a murit. Bunica a murit. Fratele meu, sora mea...Toti s-au dus. Nu ne ajuta nimeni”.

Nu a durat mult si virusul a ajuns si in Europa. Doi preoti spanioli infectati in Africa au fost transferati la un spital din Madrid, dar au murit la scurt timp de la internare. A aparut apoi si primul caz de infectare pe Vechiul Continent - una dintre infirmierele care i-au ingrijit pe misionari.

Infectarea Teresei Romero a fost primul semn ca autoritatile occidentale nu sunt pregatite pentru o epidemie de o asemenea amploare. Personalul medical a sustinut ca echipamentele folosite nu aveau sisteme de ventilatie autonome, iar materialele contaminate ar fi fost transportate cu acelasi lift pe care-l folosesc pacientii si personalul sanitar.

Intr-un final, eforturile medicilor spanioli au dat rezultate - la 20 de zile de la infectare, Teresa Romero a fost declarata vindecata.

Dupa Europa, epidemia de febra hemoragica a ajuns in octombrie si in Statele Unite. Un barbat intors din Liberia a murit la cateva zile de la internare, iar doua dintre infirmierele care l-au ingrijit s-au imbolnavit si ele. Era inca un semn ca nici chiar cea mai puternica natiune din lume nu poate fata acestui inamic nevazut.

Iar odata ce s-a aflat ca Ebola a ajuns pe teritoriul american, s-a declansat o isterie careia nu au reusit sa-i puna capat apelurile la calm facute de autoritati.

Este o boala grava, dar nu trebuie sa cedam isteriei sau temerilor, pentru ca astfel ne va fi mai greu sa ii informam pe oameni cu exactitate”, atentiona Barack Obama.

Un sfat pe care nu l-au luat in seama nici macar oficialii americani. O a treia infirmiera a cazut victima isteriei generale si a fost plasata in carantina la domiciliu, desi nu era bolnava.

Infectarea cadrelor medicale in spital ar putea fi, totusi, evitata pe viitor, iar robotii pot fi raspunsul. Este o idee a oamenilor de stiinta americani, care sustin ca acestia pot fi folositi pentru prelevarea de probe de sange si pentru curatarea saloanelor.

Reactiile au fost pozitive atat din partea pacientilor, cat si din partea personalului. Au cerut ca robotul sa fie folosit pentru ca oamenii se simt in siguranta cu el pe durata internarii”, spunea Frank Vanskike, epidemiolog.

Cea mai mare provocare medicala din 2014 ramane, asadar, o provocare si in 2015. Lupta impotriva Ebola este una in care nu exista momente de pauza si in care sunt investite sute de milioane de dolari. Nimeni nu stie, insa, cat va dura aceasta batalie, una dintre cele mai grele din ultimii 40 de ani.

Sursa: digi24.ro
Foto: ziarelive.ro
     
Tag-uri: ebola, epidemie, virus
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii