ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

POLITIC
12-01-2013, ora 16:08

Elevii si studentii cer Guvernului sa suplimenteze finantarea educatiei

Articol de Madalina Irimia

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) si Consiliul National al Elevilor (CNE) solicita Guvernului, printr-un comunicat de presa comun, sa suplimenteze finantarea educatiei pentru urmatoarea perioada.

ANOSR si CNE considera ca bugetul de 4,4 miliarde de euro, respectiv de 3,14% din PIB anuntat de Guvern prin "Bugetul Cetateanului", condamna Educatia si Cercetarea "la inca un an de subperformanta si inechitate, cu efecte grave asupra dezvoltarii pe termen lung a Romaniei".

Cele doua organizatii atrag atentia asupra faptului ca cea mai profitabila si importanta investitie pentru un stat este cea facuta in educatie si solicita suplimentarea bugetului pentru acest domeniu si prevederea unei cresteri anuale care sa conduca rapid la respectarea procentului de 6% din PIB asumat de partidele politice din Romania prin Pactul National pentru Educatie.

In comunicat se arata ca ANOSR a solicitat deja o intalnire oficiala cu ministrii responsabili de Educatie si Invatamant Superior pentru a discuta prioritatile studentilor, inclusiv cele asumate deja de reprezentantii Puterii si cele care constituie obligatii legale.

Ce-si doresc studentii

Printre acestea se numara cresterea subventiei pentru camine si cantine cu 30%, majorare despre care ANOSR afirma ca a fost agreata de ministrul Ecaterina Andronescu in mandatul anterior, fara specificarea procentului minim.

O alta prioritate vizeaza respectarea prevederilor Statutului Studentului si a Legii nr. 1/2011 a Educatiei Nationale privind facilitatile acordate studentilor si valoarea burselor.

De asemenea, o prioritate pentru studenti este si cresterea veniturilor tinerilor angajati din educatie si a medicilor rezidenti prin acordarea de deduceri fiscale si a altor masuri. Potrivit ANOSR, aceasta masura a fost asumata prin Programul de guvernare al Uniunii Social Liberale.

Studentii doresc si realizarea de investitii in construirea de camine si alte masuri menite sa asigure accesul tinerilor din familii cu venituri reduse si alte categorii defavorizate la invatamantul superior. Conform ANOSR, acestea au fost asumate indirect prin Programul de guvernare 2013-2014, in care este prevazut "accesul liber si egal la educatie si la sanatate si care sa asigure cetatenilor romani o viata demna".

Prioritatile elevilor

Pentru elevi, prioritare sunt revizuirea planurilor cadru si a curriculumului, pentru revizuirea continuturilor manualelor scolare, precum si adaptarea invatamantului profesional si tehnic la cerintele agentilor economici. De asemenea, reprezentantii CNE considera ca prioritati modernizarea procesului de predare-invatare cu ajutorul tehnologiilor informatiilor si comunicarii si conectarea tuturor scolilor la internet prin conexiuni de mare viteza.

Potrivit CNE, acest obiectiv este stipulat in Programul de guvernare al Uniunii Social Liberale si sugerat in Programul de guvernare 2013-2016.

Totodata, elevii cer investitii in construirea campusurilor scolare destinate asigurarii serviciilor de educatie pana la nivel liceal (burse, cantine, camin si/sau transport zilnic asigurat), precum si in construirea si reabilitarea bazelor sportive, respectiv a sectiilor sportive de la nivelul unitatilor de invatamant preuniversitar.

ANOSR si CNE mai arata ca, impreuna cu alte organizatii, au transmis inca din octombrie principalilor decidenti politici o lista de prioritati "deosebit de importante" in viziunea tinerilor, prin "Scrisoarea Deschisa pentru Viitorul Romaniei".

"Redresarea scolii romanesti nu va intarzia sa apara atunci cand finantarea alocata dezvoltarii educatiei va acoperi necesitatile sistemului de invatamant. Formarea calitativa a viitorilor cetateni adulti ai Romaniei depinde de cat de mult investim in sistemul educational. Anul 2013 trebuie sa fie anul in care accesul copiilor din mediul rural la scoala sa nu mai fie o problema, iar calitatea conditiilor de predare-invatare sa fie la standarde adecvate", a declarat presedintele CNE, Andrei-Bogdan Petre.

"Degeaba vorbim despre educatie ca prioritate nationala daca o finantam cu jumatati de masura. De la fuga tinerilor de locuri de munca in educatie la fapul ca cei din mediul rural, din familii sarace sau dezavantajate ajung cu greu sa termine o facultate, problemele sunt foarte clare, foarte mari si au fost prezentate in nenumarate randuri. Este timpul ca decidentii sa trateze cu mai multa responsabilitate viitorul Romaniei", a spus presedintele ANOSR, Mihai Dragos.

Sursa: newsin.ro

Foto: agerpres.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii