A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719829592.8404.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Efectul radiatiilor UV asupra ochilor si importanta ochelarilor de soare
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
18-06-2015, ora 09:11

Efectul radiatiilor UV asupra ochilor si importanta ochelarilor de soare

Articol de Cristian Amariei
Protectia solara este unul dintre subiectele cele mai discutate de catre medicii dermatologi in timpul anului si, in mod special, vara.

Stii deja ca expunerea indelungata la soare sau utilizarea saloanelor de bronzat poate sa duca nu numai la arsuri grave si la deteriorarea pielii dar si la temutul cancer de piele.

Este extrem de important sa iti protejezi tenul si pielea, nu doar atunci cand mergi la plaja ci in fiecare zi, dar trebuie sa mai stii un lucru extrem important: razele UV nu afecteaza doar pielea, ci si OCHII!

Environmental Protection Agency (EPA) si Serviciul Meteo National din SUA a incercat sa faca oamenii mai constienti de riscurile arsurilor solare si cancer de piele - cauzate de razele ultraviolete ale soarelui - deruland mai multe studii si teste pentru a afla cu exactitate care sunt cele mai nocive tipuri de radiatii solare si ce trebuie sa facem pentru a ne proteja de ele.

Pericolele razelor ultraviolete asupra ochilor

Expunerea indelungita la razele solare UV a fost legata de leziuni oculare, inclusiv cataracta, degenerare maculara, si de alte afectiuni care pot cauza pierderea temporara a vederii.

De asemenea, cercetarile in domeniu arata ca radiatia solara vizibila de inalta energie (HEV) numita si "blue light" - poate creste riscul pe termen lung de degenerare maculara, iar persoanele cu concentratii scazute de vitamina C sau alti antioxidanti in sange sunt mai predispuse la riscul de a suferi astfel de leziuni cauzate de aceasta radiatie..

In timp ce majoritatea oamenilor se gandesc la razele UV atunci cand vorbesc despre radiatiile ultraviolete, este important sa stii ca exista mai multe tipuri de radiatii solare de care ar trebui sa te feresti si ca UV este doar un termen general.

UVC – acestea sunt razele UV cu cea mai mare energie si, deci, cele mai daunatoare pentru ochi si piele. Din fericire, stratul de ozon le blocheaza in cea mai mare parte, desi datorita distrugerea acestuia de-a lungul anilor, nu putem fi siguri ca suntem protejati in intregime.

UVB – au lungimi de unda mai lungi, dar o putere mai mica decat cele UVC. Sunt partial filtrate de stratul de ozon, dar unele ajung totusi pe suprafata pamantului. in doze mici, razele UVB stimuleaza productia de melanina (pigment al pielii) care cauzeaza mult doritul bronz. Cu toate acestea, in doze mari (expunerea in exces la soare) pot cauza arsuri care cresc considerabil riscul de cancer la piele si cauzeaza imbatranirea precoce.

UVA – sunt cele mai putin puternice, dar pot trece cu usurinta prin cornee si retina in interiorul ochiului. Expunerea prelungita la radiatiile UVA a fost legata de dezvoltarea anumitor tipuri de cataracta, cercetarile sugerand ca razele UVA pot juca un rol important in degenerarea maculara (afectiune care include o varietate de boli de natura oftalmologica, inclusiv pierderea vederii).

Diverse probleme ale ochiilor au fost asociate cu supraexpunerea la radiatiile UV. De exemplu, se considera ca radiatia UVB favorizeaza aparitia de Pinguecula (ingrosare a conjunctivei de culoare galbuie aproape de cornee) si pterygium (crestere anormala a tesutului conjunctiv, situata de obicei in zona nazala a corneei si care risca sa acopere in timp suprafata ei). Aceste cresteri pe suprafata ochiului poate deveni inestetice si cauza probleme corneene, precum si viziune distorsionata.

In doze mari pe termen scurt, razele UVB pot provoca fotokeratita, o inflamatie dureroasa a corneei. "Orbirea de zapada" este termenul comun pentru fotokeratita severa, care cauzeaza pierderea temporara a vederii, de obicei, cu durata de 24-48 de ore.

Deoarece corneea pare sa absoarba 100% din razele UVB, acest tip de radiatii UV nu este susceptibil de a provoca cataracta si degenerescenta maculara, care in schimb sunt legate de expunerea la UVA.

Importanta ochelarilor de soare

La fel cum cremele solare protejeaza pielea, ochelarii de soare iti pot proteja ochii chiar si 100% si pot diminua considerabil riscul afectarii vederii.

Pentru a-ti proteja ochii de radiatiile solare nocive, este indicat sa porti ochelari de protectie de fiecare data cand iesi la soare. De asemenea, cercetatorii afirma ca ochelarii de soare ar trebui sa blocheze 100% razele UV si sa absoarba cele mai multe raze HEV (raze vizibile, violet-albastre).

Ramele cu un stil curbat, strans, pot sa ofere cea mai buna protectie, deoarece acestea limiteaza lumina soarelui si dincolo de periferia lentilelor.

Pentru a fi mereu convinsa de sanatatea ochilor tai, este indicat sa consulti un medic oftalmolog cel putin o data la doi ani pentru a-ti face un examen oftalmologic complet. Aceasta este o modalitate buna de a-ti mentine vederea sanatoasa si de a urmari nevoia ochilor tai de protectie solara!

Sursa: csid.ro
     
Tag-uri: soare, ochelari, sanatate, ochi
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii