A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719817105.1852.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Efectele timiditatii din copilarie
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
12-08-2016, ora 09:02

Efectele timiditatii din copilarie

Articol de Madalina Irimia
Cati dintre noi nu ne-am confruntat cu timiditatea la varste mici? Doua studii noi au urmarit modalitatea de relationare a oamenilor, ca urmare a timiditatii sau lipsei de timiditate a acestora, in copilarie. Cercetatorii afirma faptul ca persoanele aflate intr-o relatie de cuplu tind sa scape de timiditatea pe care au avut-o la inceputul vietii.

Comportamentul din copilarie poate influenta adesea modul in care interactionam in situatii sociale. Pentru unii oameni, timiditatea din copilarie poate duce la anxietate sociala si o teama paralizanta, avand ca rezultat izolarea deliberata, pentru a evita interactiunea cu alte persoane. Extrem de multi indivizi timizi manifesta, de obicei, stima de sine scazuta si sunt in mare parte preocupati de ceea ce cred altii despre ei.

Condusi de o teama de respingere, oamenii extrem de timizi,de multe ori, se auto-saboteaza pentru a preveni apropierea de altii si pentru a evita situatiile sociale, atunci cand este posibil. Un nou articol publicat in Jurnalul canadian de stiinte Comportamentale prezinta rezultatele a doua studii privind efectul timiditatii din copilarie asupra relatiilor. Doi cercetatori de la Universitatea Wollongong din New South Wales, Australia si Universitatea Carleton din Ottawa au efectuat studiile cu ajutorul studentilor canadieni. In primul studiu, 1159 de persoane (795 studenti femei, 364 barbati) au fost recrutate pentru a finaliza o serie de chestionare privind starea de relatie, timiditate si calitatea relatiei.

Dintre elevii participanti, varsta medie a fost de 19,56 si 50,1% au afirmat faptul ca se afla intr-o relatie curenta. Rezultatele studiului au fost in concordanta cu cercetarile anterioare, care arata faptul ca oamenii aflati in relatii romantice au fost mai putin timizi fata de cei care nu se aflau in relatii.

Cel de-al doilea studiu a privit mai atent modul in care sunt conectate timiditatea din copilarie, echilibrul interior si calitatea relatiei. Folosind 400 de studenti (336 femei, 62 barbati), cu o varsta medie de 19,62 ani, cercetatorii au examinat timiditatea, calitatea relatiei, intimitatea emotionala, atasamentul pentru adulti, echilibrul psihologic si satisfactia sexuala prin niste teste psihometrice. Pe baza rezultatelor ambelor studii, cercetatorii au ajuns la concluzia ca persoanele aflate in relatii de cuplu au avut tendinta sa fie mai putin timizi decat ceilalti.

De asemenea, tot pentru cei aflati in relatii, timiditatea a fost negativ asociata cu intimitatea si satisfactia sexuala. Timiditatea a fost asociata pozitiv cu atasamente romantice nesigure, inclusiv o mai mare anxietate de atasament si evitarea atasamentului. Pentru barbati mai ales, timiditatea a avut de asemenea o relatie negativa cu starea generala de bine.

Sursa: csid.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii