STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
16-04-2015, ora 09:21
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Efectele adverse ale paracetamolului asupra reactiilor emotionale
Articol de Madalina Irimia Cercetatorii americani au descoperit un nou efect secundar al paracetamolului, potrivit unui studiu care a aratat ca acest medicament poate atenua reactiile emotionale ale oamenilor, potrivit theguardian.com, citata de Mediafax.
Paracetamolul, care se elibereaza fara reteta, este unul dintre cele mai utilizate analgezice, iar daca rezultatele studiului american vor fi confirmate ar insemna ca medicamentul reduce nu numai intensitatea durerilor resimtite de pacienti, ci si sentimentul de placere al acestora.
Oamenii de stiinta au demonstrat anterior ca paracetamolul (sau acetaminofen) are mai multe efecte, nu doar reducerea durerii. intr-un studiu, oamenii care au luat acest medicament au resimtit nu doar o atenuare a durerii fizice, ci si o diminuare a durerii emotionale, sugerand ca ambele senzatii sunt controlate in creier de "circuite" similare.
Cel mai recent studiu, publicat in revista Psychological Science, sugereaza ca acetaminofenul ar putea avea si alte efecte, dincolo de usurarea durerii, si ar putea duce la o scadere in intensitate a reactiilor emotionale in general.
"Pe langa utilizarea in combaterea durerii, acetaminofenul poate fi vazut ca un medicament universal de atenuare a reactiilor emotionale", a declarat Geoffrey Durso, psiholog in cadrul Ohio State University.
Durso le-a administrat celor 82 de studenti participanti la studiu fie 1.000 de miligrame de acetaminofen, fie o pilula identica, dar care era de fapt un placebo. Dupa o ora, interval in care medicamentul incepea sa-si faca simtite efectele, cercetatorul le-a cerut studentilor sa se uite la o serie de 40 de fotografii. Imaginile fusesera selectate pentru a declansa raspunsuri emotionale puternice, unele aratand copii grav afectati de malnutritie sau copii fericiti care se jucau cu pisici.
Studentilor li s-a cerut sa evalueze fiecare fotografie folosind o scala de la +5, pentru cea mai pozitiva imagine, pana la -5, pentru cea mai negativa.
Dupa ce au vazut imaginile, studentii s-au mai uitat o data la fotografii si le-au evaluat din nou, de aceasta data pentru a indica intensitatea reactiei lor emotionale in cazul fiecarei imagini, zero insemnand nicio reactie sau una foarte slaba, iar 10 insemnand o reactiei extrem de puternica.
Rezultatele au aratat ca subiectii care au luat paracetamol au avut reactii emotionale mai putin intense la vederea imaginilor, adica imaginile vesele au fost percepute ca mai putin pozitive, in timp ce cele negative au fost percepute ca mai putin suparatoare.
"Cei carora li s-a administrat acetaminofen nu au avut aceleasi varfuri ale reactiilor emotionale precum cei carora li s-a dat un placebo", a declarat Baldwin Way, coautor al studiului.
Totusi, diferentele dintre cele doua grupuri nu au fost mari. Studentii care au primit un placebo au avut un raspuns emotional mediu de 6,76 cand s-au uitat la cele mai deranjante sau mai placute imagini. in cazul celor care au primit paracetamol, raspunsul emotional mediu la vederea acelorasi imagini a fost 5,85.
Geoffrey Durso a declarat ca planuieste sa efetueze noi studii de aprofundare pentru a vedea daca si alte analgezice, precum ibuprofenul si aspirina, au acelasi efect.
Foto: csid.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email