A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727618939.979.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

EVALUAREA NATIONALA: SUBIECTELE la proba de limba romana
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
25-06-2013, ora 13:02

EVALUAREA NATIONALA: SUBIECTELE la proba de limba romana

Articol de Madalina Irimia

Gasirea unor antonime, rolul virgulei intr-un fragment de text, doua compuneri si construirea unei fraze cu subordonata predicativa se numara printre cerintele subiectelor probei de limba romana din cadrul examenului de evaluare nationala.

La subiectul 1, elevii au primit un fragment din Alexandru Vlahuta - "Din durerile lumii", pornind de la care au avut de indeplinit mai multe cerinte.

Prima dintre acestea a constat in gasirea de antonime pentru cuvintele "sarac", "mari" si "bucurie". Apoi, elevii au trebuit sa explice rolul virgulei in secventa de text "cu inima plina de dor, de bucurie si de nerabdare".

Cerinta a treia a constatat in transcrierea din text a doua cuvinte sau grupuri de cuvinte care se refera la timpul in care se petrece actiunea.

La a patra cerinta, elevii au avut de mentionat doua trasaturi ale genului epic prezente in text, iar apoi au trebuit sa prezinte in trei-cinci randuri semnificatia unei secvente din text.

Tot la subiectul 1, elevilor li s-a cerut sa redacteze o compunere de 15-25 de randuri in care sa evidentieze trasaturile unui personaj din fragmentul dat.

La al doilea subiect, cerintele au avut ca punct de plecare un text de 12 randuri de pe site-ul www.eucitesc.ro.

Cerintele au presupus, printre altele, formularea unor enunturi legate de acest text, mentionarea valorii morfologice a unor cuvinte si a functiei sintactice a altora si construirea unei fraze alcatuite din doua propoziti dintre care una sa fie o predicativa introdusa prin adverbul relativ "cum".

Subiectul 2 a avut si o cerinta constand in redactarea unei compuneri de 10-15 randuri in care sa se prezinte o intamplare reala sau imaginara petrecuta in timpul unui concurs.

Peste 190.000 de elevi de clasa a VIII-a sustin marti, sub supraveghere video, proba de limba romana din cadrul evaluarii nationale - examen ale carui note vor conta la admitere in liceu.

Sursa: mediafax.ro

Foto: mediafax.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii