ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
04-02-2015, ora 10:56

Durerea, un simptom care poate fi ameliorat. Iata cum!

Articol de Madalina Irimia
Cine poate suporta durerea fara sa caute rapid solutii ca s-o elimine? Cred ca nimeni! Nefericiti sunt cei care au alergii la analgezice sau antiinflamatoare.

Dar pentru ei s-au inventat terapii precum acupunctura.

Cert este ca durerea este subiectul multor cercetari de la ora actuala pentru ca pana la urma, combaterea durerii ramane unul dintre primele obiective ale multor medici si pacienti.

Cred ca nu ma insel deloc daca spun ca durerea este cel mai frecvent simptom care nu tine cont de varsta, sex si stare de sanatate. Iar statisticile americane sustin din plin aceasta afirmatie: durerea este principala cauza care duce la dizabilitate in SUA, afectand mai multe persoane decat o fac la un loc diabetul, cancerul si bolile cardiovasculare.

Lovituri, arsuri, miscari bruste, antrenamente intense la sala, extractii dentare, umiditate si presiune, mahmureala, reumatism, colici si nu in ultimul rand, divese forme de cancer, iata doar cateva dintre situatiile care se insotesc obligatoriu de disconfortul numarul unu al oricarui pamantean.

Oricum, daca n-am simti durerea am fi in pericol. Si o simtim la fel si femei si barbati. O cercetare spaniola recenta a aratat faptul ca atat femeile cat si barbatii au aceeasi toleranta la durerea cronica, desi au existat ani de zile voci care au sustinut ca femeile sunt mai rezistente la durere decat barbatii.

In plus, persoanele deschise, flexibile isi accepta mai usor starile prelungite de disconfort, incearca sa uite de ele si isi concentreaza atentia asupra altor lucruri mai placute pentru a-si creste calitatea vietii. Asadar, tine si de atitudine, dar si de un psihic puternic.

Fumatul si durerea

Una dintre cele mai raspandite tipuri de durere este cea din timpul menstruatiei. Un antiinflamator rezolva problema, dar si un comportament responsabil in adolescenta ar putea sa-i scada riscul si intensitatea. Un studiu recent ale carei rezultate au fost publicate in British Medical Journal arata ca fetele care fumeaza devreme in adolescenta au un risc crescut de a avea crampe menstruale severe.

Durerile de la ciclu afecteaza 91 la suta dintre femei, iar dintre acestea 29 procente experimenteaza crampe menstruale severe. Chiar daca la ora actuala acestea sunt usor de gestionat cu ajutorul terapiilor antiinflamatoare de calitate, totusi afecteaza serios calitatea vietii multor femei in prima parte a vietii, iar acestea rateaza zile de scoala sau de serviciu. Cercetarea facuta pe un esantion de 9.000 de femei, cu varstele intre 18 si 23 de ani, a stabilit o legatura clara intre fumat si durerile menstruale: consumul de tutun inaintea varstei de 13 ani creste cu 60 la suta riscul de durere menstruala severa. Iar acestea dureaza chiar si mai mult de doua zile, sustin specialistii australieni care au efectuat cercetarea.

Asadar, iata inca un motiv pentru ca tutunul sa nu mai devina una dintre tentatiile adolescentei. Desi nu se stie cum actioneaza fumatul, se pare ca acesta este responsabil pentru scaderea fluxului sanguin in artere, fenomen care ar putea provoca crampele menstruale.

Vesti bune pentru cei cu dureri cronice

Pentru persoanele care experimenteaza ocazional durerea, analgezicele si antiinflamatoarele sunt astazi solutii eficace, la indemana oricui. Pentru durerile cronice, insa, terapiile pe termen lung au si numeroase riscuri. De aceea, disconfortul cronic este obiectul unor studii care vizeaza influentarea mecanismelor durerii pana la sistarea acesteia.

Un studiu al cercetatorilor americani de la Universitatea Saint Louis, publicat in revista “Brain” are drept subiect inlfuentarea unui receptor din creier cu ajutorul unei molecule de adenozina. Specialistii fiziologi si farmacologi spera ca prin acest mecanism durerea cronica sa poata fi stopata si chiar tinuta sub control pe termen lung. Totusi, studiile sunt inca la inceput, pentru ca aceasta substanta s-a dovedit a avea efecte adverse considerabile precum anxietatea.

Chestionar important

Unul dintre secretele reusitei terapiilor pentru durere este cooperarea eficienta din partea pacientilor. Se pare ca exista multe persoane care nu reusesc sa tina disconfortul sub control din cauza faptului ca nu respecta indicatiilor specialistilor.

Astfel, conform unui material publicat in “The journal of pain”, exista 5 situatii care pot duce la esecul terapiei: pacientii pierd sau uita unde au pus medicamentele, raman fara pilule inainte de incheierea programului de terapie, rateaza vizitele la medic, folosesc medicamente de provenienta dubioasa si nu declara faptul ca se drogheaza. Odata eliminate aceste situatii, rata de succes a terapiei pentru durere cresc.

Frigul si mustarul

Corpul uman ramane un mister in multe privinte, dar lucrurile ies incet, incet la iveala. Astfel, exista multe persoane care resimt frigul ca pe o durere. Se pare ca de vina ar fi aceiasi receptori care ne fac sa simtin o iritatie acuta in cavitatea bucala atunci cand consumam usturoi in cantitati mari si mustar foarte iute. Iar acesti receptori ar putea fi tinta unor terapii antidurere, sustine un studiu suedez.

Sursa: csid.ro
     
Tag-uri: durere, studii, fumat, mustar
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii