A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1737438970.8333.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Dupa ce au analizat 9.500 de oameni, specialistii au ajuns la un rezultat care ar putea schimba masiv soarta bolnavilor de hipertensiune
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
14-09-2015, ora 10:57

Dupa ce au analizat 9.500 de oameni, specialistii au ajuns la un rezultat care ar putea schimba masiv soarta bolnavilor de hipertensiune

Articol de Cristian Amariei
Un studiu realizat de specialistii in sanatate americani da raspunsul la o intrebare care i-a nedumerit mult timp pe cardiologi: cat ar trebui scazuta presiunea sanguina la persoanele cu hipertensiune, pentru ca organismul sa functioneze? Raspunsul: presiunea sanguina ar trebui scazuta pana la o valoare mult sub normele actuale.

Studiu arata ca persoanelor de peste 60 de ani li se recomanda, in prezent, sa ajunga la o presiune sanguina de 140-150 mm Hg, insa, daca acestia ar reusi sa ajunga la o valoare de 120 mm Hg, riscul de atac de cord si atac cerebral ar scadea cu o treime, iar riscul de a muri cu un sfert.

La studiu, denumit Sprint, au participat 9.300 de barbati si femei cu varste de peste 50 de ani, cu probleme cardiace sau de rinichi, care au trebuit sa indeplineasca una dintre cele doua tinte: ajungerea la o presiune sanguina de 120 mm Hg sau la una de 140 mm Hg.

Cercetarea trebuia finalizata in 2017, insa specialistii americani au publicat deja rezultatele avand in vedere concluzia la care au ajuns si potentialul ei.

"Studiul are potentialul de a salva multe vieti", afirma dr. Gary H. Gibbons, seful echipei. De cealalta parte, dr. J. F Michael Gaziano, profesor de medicina de la Harvard care nu a fost implicat in studiu, afirma ca rezultatul cercetarii va agita lucrurile, anticipand ca va avea acelasi efect asupra gandirii oamenilor in privinta tensiunii arteriale precum au avut studiile legate de colesterol care au aratat ca, in ciuda convingerii multora, un nivel mult mai mic decat cel stabilit este mult mai benefic pentru sanatate.

In contextul in care bolile cardiovasculare sunt in continuare principala cauza de deces nu doar in Statele Unite, stabilirea unor norme mai mici - de 120 mm Hg - la persoanele cu hipertensiune, carora in prezent li se recomanda sa ajunga la o valoare optima de 140-150 mm Hg, ar scadea rata globala a mortalitatii si ar diminua considerabil riscurile.

Alti specialisti in domeniu atrag atentia ca pentru a ajunge la o presiune sanguina mai mica, oamenii vor trebui sa ia, insa, cu 50% mai multe medicamente decat in prezent (3 fata de 2 pe zi), iar efectele secundare ale acestora ar putea anula orice beneficiu. De asemenea, persoanele mai in varsta ar putea fi vulnerabile si la efectele negative ale unei tensiuni arteriale scazute, deoarece multe dintre acestea iau concomitent si medicamente pentru afectiuni cronice, care ar putea interactiona cu cele pentru afectiunile vasculare. Totodata, o presiune sanguina scazuta poate provoca ameteli si caderi.

Sursa: descopera.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii