A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727662117.9998.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Dupa ce a analizat legea darii in plata, Comisia Europeana a ajuns la o singura concluzie. Care ar fi RISCUL MAJOR al noilor reguli privind creditele ipotecare
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
05-02-2016, ora 09:58

Dupa ce a analizat legea darii in plata, Comisia Europeana a ajuns la o singura concluzie. Care ar fi RISCUL MAJOR al noilor reguli privind creditele ipotecare

Articol de Madalina Irimia
Implemetarea legii darii in plata in forma aprobata initial de Parlament reprezinta un risc major pentru perspectiva macroeconomica, iar aplicarea retroactiva la imprumuturile aflate in derulare poate afecta increderea investitorilor si creditarea, a avertizat, joi, Comisia Europeana (CE).

"Un risc major pentru perspectiva macroeconomica este potentiala implementare a legii darii in plata in forma aprobata initial de Parlament. Aplicarea retroactiva a legii la creditele aflate in prezent in derulare ar putea avea un impact negativ asupra cresterii creditarii, increderii consumatorilor si investitorilor, precum si asupra cererii interne", noteaza Comisia Europeana intr-un raport privind perspectivele economice, publicat joi.

Potrivit legii, debitorul va ceda toate bunurile ipotecate in favoarea creditorului, in situatia in care executarea obligatiilor asumate prin contractul de credit a fost garantata cu doua sau mai multe bunuri. Modificarile au fost intens criticate de catre reprezentantii bancilor.

Cum se schimba conditiile de creditare
Aflata inca in dezbatere in parlament, legea care prevede ca romanii care nu-si mai pot achita ratele la creditul ipotecar pot da bancilor casa si scapa de datorii schimba conditiile de creditare. Raiffeisen Bank, care la finele anului 2014 ocupa locul patru in sistem in functie de active, a decis recent sa majoreze avansul pentru creditele ipotecare standard in lei de la 15% la 35% si pentru cele in euro de la 15% la 40% „pana la clarificarea legislatiei cu impact in domeniul imprumuturilor cu garantie imobiliara“. Si alte banci analizeaza diferite scenarii de modificare a politicilor de creditare imobiliare in functie de forma finala a legii darii in plata, inclusiv prin majorarea avansului solicitat in cazul creditelor ipotecare, scrie Ziarul Financiar.
„Am efectuat o prima analiza de impact, considerand forma initiala a legii privind „darea in plata“. Confirmam ca rezultatele acestei analize de risc conduc la necesitatea ajustarii politicilor de creditare, inclusiv prin majorarea avansului solicitat in cazul creditelor ipotecare. O decizie finala va fi luata in perioada imediat urmatoare, in functie de modul in care se va contura noul cadru legislativ”, sustin reprezentantii Alpha Bank.
Banca Transilvania afirma si ea ca este „inca in faza in care analizeaza diferite scenarii de modificare a caracteristicilor produselor referitoare la creditele imobiliare si ipotecare, in functie de forma finala a legii”. Reprezentantii institutiei bancare apreciaza insa ca „era de asteptat ca o revenire a Legii darii in plata intr-o forma care cuprinde doar modificari minime sa genereze efecte pe piata de servicii bancare”.
„Urmarim indeaproape initiativele legislative privind activitatea bancara si, in special, creditarea. Nu avem inca in plan modificarea conditiilor de creditare, dar in situatia in care una sau mai multe dintre initiativele legislative vor fi promulgate, bancile vor fi nevoite sa isi modifice conditiile in concordanta cu noile prevederi – cu impact asupra accesibilitatii la creditele ipotecare si asupra costului acestora”, sustine si ING Bank, potrivit ZF.
De riscurile reanalizare conditiilor de creditare vorbeste si Bancpost. Institutia precizeaza ca „monitorizeaza in mod constant riscurile asociate produselor din portofoliu si ajusteaza conditiile de acordare ale acestora in consecinta. in masura in care apar schimbari in piata cu impact asupra nivelului de risc, vom reanaliza conditiile, urmand sa ne informam clientii si opinia publica cu privire la modificarile care vor surveni.”
Deocamdata, UniCredit Bank sustine ca „nu intentioneaza sa efectueze schimbari la nivelul avansului la creditele ipotecare, in conditiile legislative actuale“
Avertismentul BNR
BNR sustine ca o crestere semnificativa a avansului va reduce dramatic numarul posibililor beneficiari. „La creditarea de piata, este evident ca o crestere semnificativa a avansului va reduce dramatic numarul posibililor beneficiari. Din acest motiv, BNR a si lansat o serie de avertismente in urma cu doua luni pentru ca am vazut o realitate economica. Cresterea riscurilor creditarii prin aparitia posibilitatii schimbarii conditiilor de creditare pe parcursul creditului duce la masuri prudente ale bancilor, din care cea mai simpla reactie este aceasta. Daca bancile trebuie sa accepte darea in plata, pornind de la premisa ca sigur atunci cand dau credit ipotecar se face un anumit haircut al valorii de piata, al imobilului pus in garantie, vor folosi acel nivel al haircutului drept avans minimal pentru a-si asigura in felul acesta faptul ca ei recupereaza banii, inchid ciclul de creditare si au de unde sa dea banii inapoi deponentilor. Obligatia bancii pana la urma este nu de a acorda un credit, ci de a reusi sa recupereze banii acordati astfel incat in orice moment sa poata sa ii ramburseze deponentilor”, a declarat Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR, citat de ZF.

Sursa: gandul.info
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii